У Карпатах на висоті 1600 метрів знайшли старовинну хату. Це так звана колиба – хатина вівчарів. Її унікальність не лише в тому, що вона розташована у високогір'ї, а й в самій будові – колиба має 8 кутів.

Унікальну знахідку виявили на масиві Свидовець Рахівського району. Світлини неймовірної 8-ми кутної будівлі опублікував у мережі мандрівник Facebook Олег Добко.

Чоловік зазначив, що зараз такі восьмикутні колиби можна побачити лише в книгах по етнографії Гуцульщини. Втім, незважаючи на те, що хатина старовинна і виглядає покинутою, на думку мандрівника, в літній період вона діюча.

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

До слова, колиба – це помешкання пастухів на полонині, яке призначене для догляду за худобою, протягом теплої пори року. Бувають також колиби лісорубів, однак зараз їх майже не залишилося, адже повністю змінився стиль господарювання в лісозаготівельній галузі.

Колиба являє собою зруб-четверик без вікон призначений для проживання від 2-х до 8-ми пастухів. Тут немає підлоги, та пічки. По центру колиби розташоване місце для вогнища – "ватри". Вздовж стін розміщуються дерев’яні лежанки та полиці для речей. Дим виходить з колиби через спеціальний отвір в даху. Такі колиби зазвичай прямокутної форми, з двоскатним дерев’яним дахом вкритим дранками.

Крім простих прямокутних колиб, бувають також і складніші шести-, восьми- і навіть дванадцятикутні зруби (частіше у лісорубів, ніж у пастухів).

Дуже цікавими є колиби лісорубів округлої форми і чимось нагадують вігвам або юрту. Однак зараз таких колиб майже не збереглося.

Нагадаємо, "колиба" – неймовірно популярне слово, яке дуже часто мандрівники чують в Карпатах. Раніше ми писали про те, що воно означає.

Як повідомляв портал Знай.ua, в мережі показали старовинні знімки Одеських курортів 1930-х років

Також Знай.ua писав, археологи розповіли про неймовірне відкриття біля Жовківського замку