Мало кому відомо, але чорний піар і купівля голосів на виборах з’явилися далеко не в нашому столітті. Так наприкінці ХІХ століття на Західній Україні учасники передвиборчих перегонів активно вдавалися до "чорних" технологій: купували голоси, ставили палки в колеса конкурентам, одним словом йшли по головам аби досягти свого. Про це розповів телеканал Zik.

Що таке підступи опонентів, добре знав видатний український письменник Іван Франко, який тричі балотувався до сейму як один із лідерів української радикальної партії.

"Вибори – це конкуренція. Якось, коли Франко ночував у готелі, у нього вкрали взуття, щоб він не зміг піти на зустріч з виборцями. Іван Франко тричі брав участь у виборах і програвав", - розповідає доктор політичних наук Ігор Вдовичин.

Популярні новини зараз

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще

Так за словами науковця, до перемоги Франкові завжди не вистачало кілька десятків голосів: то 30, то 50.

А головною проблемою було те, що селяни, на яких і зробили ставку молоді радикали, масово продавали голоси.

"Один польський селянин підрахував, що у 1895 році селяни-хруні (а так називалися ті, хто продавав своїх голоси, бо "хрунь" – це свиня), на виборах з’їли 70 км ковбаси", – навів приклад кандидат історичних наук Ігор Чорновол.

"Уже тоді була поширена практика цілеспрямованої "нарізки" виборчих округів, щоб в одному окрузі було більше соціальної групи, яка б обрала потрібних делегатів", - про таку хитру передвиборчу технологію тих часів розповів політолог Євген Ланюк.

У підсумку, у Галицькому сеймі опинився адвокат і громадський діяч Теофіл Окуневський. Він певний час навіть представляв інтереси радикалів.

Як повідомляє політолог Євген Ланюк, то була страшна людина, яка не солідаризувалася з радикалами, але мала великі упередження щодо їхньої програми, бо у ній були присутні ідеї марксизму, які Окуневський не хотів визнавати.

Проте, не будучи у радикальній партії, він представляв їхні інтереси.

Стосовно Івана Франка, то через перші політичні поразки він врешті повністю відійшов від радикальної партії.

Нагадаємо, історик розповів незручну правду про Івана Франка.

Як повідомляв портал "Знай.uа", існує довгий список тих, хто відмовився виходити заміж за Маяковського.

Також "Знай.uа" писав, у Львові померла правнучка Івана Франка.