Буквально днями стало відомо, що вчені з Університету Вайомінга у США розкрили причину загибелі стародавніх цивилизаций, що існували в останні десять тисяч років на Землі. Як виявилося, в усьому винні глобалізаційні процеси в суспільстві. Дослідження опубліковано в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У ході дослідження фахівці вивчили історичні документи за останні 130 років, а також результати радіовуглецевого аналізу безлічі копалин зразків віком до десяти тисяч років, знайдених на різних континентах нашої планети.

Таким чином, експерти змогли розрахувати споживання енергії людськими суспільствами в різні історичні епохи і оцінити рівень синхронізації між ними.

У процесі аналізу дослідники прийшли до висновку, що рівні споживання енергії різних древніх людських суспільств насправді мали між собою зв'язок. При цьому так званий процес глобалізації міг сприяти і одночасному падінню багатьох цивілізацій через їх уразливість до змін навколишнього середовища в результаті соціально-економічного розвитку суспільства.

Популярні новини зараз

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Показати ще

Раніше повідомлялося, що єгипетська археологічна місія здійснила знакове відкриття. Так, дослідники працювали над трудомістким проектом щодо зниження рівня ґрунтових вод у храмі, який розташовується недалеко від Асуана і тут, у ході робіт біля храму Ком-Омбо було знайдено нового Сфінкса.

Виявлена статуя, очевидно, відноситься до епохи Птолемеїв (331 рр. до н. е. - 31 р. н. е..). Про це розповів Генеральний секретар Верховної ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі.

Сфінкс

Нагадаємо, що археологи у Великобританії виявили незвичайні сліди стародавніх поселень. Неймовірні знахідки вдалося виявити завдяки аномальній спеці, що настала цього літа.

Як повідомляв портал Знай.uа, знайдені на території Мексики старовинні артефакти Майя є предметами, зробленими колись інопланетянами.

Також портал Знай.uа писав, що на морському дні виявлено новий вид життя.