Загадкове селище розташувалось в південно-західній Азії в невеликій країні - Ємен. Дивовижне село – Хайд Аль-Джазіл стоїть на величезному валуні висотою 150 метрів. Таке цікаве розташування села виявилося досить просто пояснити.

Так більшу частину території Ємену займають пустелі. Цю місцевість природа обділила, і місцеве населення не має постійних річок. А невеликі струмочки протікають тільки в гірських районах, але і вони пересихають в сезон посухи.

Найбільша з наявних річок - Ваді Хадрамут, вона тягнеться крізь неживу пустелю на 160 кілометрів: і от щоб мати доступ до безцінної води людям довелося вибудувати на неприступному моноліті дивовижне селище.

Хайд Аль-Джазил довелося будувати ближче до верхів Ваді Хадрамут, хоча родючістю відрізняється саме долина річки. У нижній течії вона і зовсім перетворюється в справжню річку Масила. Та вже впадає в Аравійське море.

Популярні новини зараз

Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати

Молодь у Києві запитали, як вони готуються до війни: відповіді, подекуди, шокують

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня

Показати ще

Ландшафти цієї місцевості виглядають саме так: ні зелені, ні води, ні вітру. Рідкісні вічнозелені ліси зустрічаються в передгір'ях, але навіть їх люди змушені вирубувати під сільськогосподарські потреби.

Незвичайне місце розташування Хайд Аль-Джазил обумовлено всіма цими факторами. Ресурси у районі вкрай обмежені. Будівництво будинків вимагає від людини кмітливості, сміливості і творчості — очевидно, що звести ціле село на моноліті, що минає вгору на 150-ю висоту завдання не з легких.

Варто відзначити, культура Ємену, завдяки своєму унікальному географічному положенню та стародавній історії, дуже своєрідна і відмінна від культурних традицій і звичаїв сусідніх країн.

Багато вчених відносять сам факт зародження арабського етносу саме до гірських районах північної частини Ємену і південної частини сучасної Саудівської Аравії. Багато місцевих традицій єдині для всього арабського світу, інші виникають від унікальних історичних та природно-кліматичних умов цієї землі, треті є наслідком досить бурхливої історії.

Нагадаємо, в наш час Антарктида являє собою крижану пустелю. Важко уявити, що колись тут вирувало життя. Тим не менш, мільйони років тому так все і було.

Як повідомляв портал "Знай.uа", пустеля Ваді Рам - саме те місце, де знімався фільм "Марсіанин". Місцеві пейзажі тут набагато більше нагадують ландшафт червоної планети, ніж земної поверхні.

Також "Знай.uа" писав, 10 доріг, від краси яких перехоплює дух.