Група археологів, яка займалася розкопками на острові Хьярне в Данії натрапили на справжній скарб. Вчені виявили велике поховання коштовностей, багато з яких зроблені з чистого золота, знахідка складається з 34 об'єктів. Про це повідомляє naked science.

Зараз дослідники намагаються визначити – був це скарб або ці речі є частиною поховання.

Після ознайомлення з архівними матеріалами, вчені з'ясували в 536 році нашої ери в Ель-Сальвадорі відбулося виверження вулкана.

На сьогоднішній день, складно сказати, що сталося потім: за однією з гіпотез це призвело до серйозних, але короткочасних змін клімату, які відчувалися по всій Північній півкулі.

Популярні новини зараз

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

В Північній Європі це вилилося в низку холодних років і неврожаїв.

У багатьох римських джерелах сказано, що Сонце було темним цілодобово, і, згідно з "Сирійською хронікою", яка написана Захарієм Митиленским з Греції, люди впадали в глибокий відчай.

Гренландські крижані керни точно вказують, що виверження відбулося саме в 536 році - саме тоді були поховані скарби, які по всій Скандинавії знаходять археологи-аматори, серед яких і Тереза Рефсгаард.

Варто відзначити, що не так давно археологи також знаходили подібні скарби в Скандинавії на датському острові Хьярне, Horsens-фіорді. Це була неймовірна і дорога знахідка: 34 об'єктів, 27 з яких з чистого золота.

Так були знайдені жіночі прикраси, золоті намиста і підвіси. Які раніше називалися брактеати. На сьогоднішній день розкопки в тій місцевості тривають, і археологи досі знаходять невеликі золоті скарби.

Як тільки весь матеріал зібраний, фахівці зможуть сказати, звідки взялися ці прикраси і кому вони могли належати. Виявлені унікальні скарби датуються залізним століттям.

Одне з головних питань, яким задаються археологи: чи були ці речі поховані разом, як скарб, або ж це дар богам?

Скарби зазвичай закопують в поспіху і при надзвичайних ситуаціях. В результаті їх найчастіше забирають після того, як небезпека мине. Що стосується жертви, то вона повинна залишитися в землі - як підношення богам.

Як написано в сазі про Інглингів, у жертвоприношеннях зазвичай є певний набір предметів, які можуть стати в нагоді в Вальхаллі після смерті. Багато що вказує на те, що недавня знахідка в Хьярне - саме така жертва.

Нагадаємо, археологи в руїнах майя знайшли щось дуже дивне.

Як повідомляв портал "Знай.иа" українські археологи розгадали таємницю Барвінківського котла.

ТакожЗнай.иа" писав, під землею знайшли унікальних тварин льодовикового періоду.