Як відомо, в 500 роках нашої ери в Ель-Сальвадорі відбулося виверження вулкану. Є версія, що це призвело до серйозних змін клімату, які відчувалися по всій Північній півкулі. В Північній Європі це був час неврожаїв через холоди.

Крім того, гренландські крижані керни вказують на те, що саме тоді були поховані скарби, які останні роки по всій Скандинавії знаходять археологи-аматори, серед яких і Тереза Рефсгаард. Відкриття дослідники зробили на датському острові Хьярні, Horsens-фіорді. Так, там було знайдено понад 34 цінних об'єктів, 27 з яких з чистого золота.

знайдені в Хьярне прикраси

Зараз багато археологів задаються питанням, чи були ці речі поховані разом, як скарб, або ж це підношення богам? Як написано в сазі про Інглінгів, у жертвоприношеннях зазвичай є певний набір предметів, які можуть стати в нагоді в Вальхаллі після смерті. Багато що вказує на те, що знайдені в Хьярні коштовності – це підношення.

Серед знахідок є жіночі прикраси, золоті намиста і брактеати — тонкі золоті диски з маленькою петелькою, які жінки носили на шиї на струні або ланцюжку. Швидше за все, вони належали багатій родині. Серед знайдених предметів були також маленькі шматочки золота — швидше за все, колись це були гроші.

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Варто відзначити, що влітку 2018 року дослідники провели додаткові розкопки на місці знахідки. У результаті там виявили в два рази більше золота. У найближчі роки у музеї Вайле в Данії проаналізують об'єкти і з'ясують, звідки взялися ці скарби насправді, як обробляли золото, хто привіз його в Данію і навіщо його закопали саме на острові Хьярне.

останки німецького воїна в Данії

Нагадаємо, що у провінції Бурса (Туреччина) археологи виявили руїни християнської церкви.

Як повідомляв портал Знай.uа, українські археологи розгадали таємницю Барвінківського котла.

Також портал Знай.uа писав, що у перший же день археологічних розкопок на Арабатській стрілці (Херсонська область) було знайдено стародавнє поховання воїна.