На днях стало відомо про нове відкриття норвезьких археологів. Під дерев'яними підлогами стародавніх скандинавських церков було знайдено 100 тисяч середньовічних монет і прикрас, які в різні періоди часу туди потрапили. Про це повідомляє видання Science Nordic.

Так група археологів під керівництвом Свена Гуллбекка з Університету Осло обстежила старовинні християнські церкви, розташовані на території Норвегії, Швеції і Данії.

І в результаті чого було виявлено понад 100 тисяч цінних предметів.

Наприклад, в церквах Норвегії під мостинами було знайдено понад 20 тисяч монет. Половину з них відчеканили між 1180 і 1320 рр н. е. А ось, у Норвегії збереглося лише 28 церков, які діяли в той період.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Безліч цінних монет було виявлено під церковними підлогами на шведському острові Готланд.
Як припускають дослідники, більшість предметів зронили, коли люди відбивали поклони, і випадково опинилися під мостинами.

Але існує й інша версія, згідно якої парафіяни навмисне приносили в церкву багато дрібних монет, щоб "купити" собі спасіння і уникнути попадання в пекло.

Як заявили вчені, це відкриття допомогло їм визначити, як саме проходили служби.

Так археологи відзначають, що в церкві міста Бунге (Швеція) майже всі шпильки, намиста та інші елементи прикрас були виявлені біля північної стіни приміщення.

За словами Гуллбекка, це вказує на існування чіткого поділу: жінки під час служби стояли біля північної стіни, а чоловіки - у південній.

Нагадаємо, група археологів, яка займалася розкопками на острові Хьярне в Данії натрапили на справжній скарб. Вчені виявили велике поховання коштовностей, багато з яких зроблені з чистого золота, знахідка складається з 34 об'єктів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", групі археологів з Польщі вдалося зробити одне з найважливіших відкриттів. Так дослідники в місцевості Старгород, що в Куявсько-Поморському воєводстві Польщі, знайшли залишки справжнього середньовічного міста.

Також "Знай.uа" писав, вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.