На сході окупованого півострова Крим дослідникам з Інституту археології РАН вдалося знайти раніше невідоме давньогрецьке поселення. Про це в п'ятницю, 9 листопада, повідомив голова Державного комітету півострова з охорони культурної спадщини Сергій Єфімов.

За словами Єфімова, знайдене давньогрецьке поселення попередньо датується IV–III століттями до н. е. і відноситься до періоду розквіту Боспорського царства. Ця знахідка, за словами археологів, є найважливішою для півострова.

Також з'ясувалося, що стародавнє поселення називалося Манітра. Воно розташовувалося на площі приблизно 5 кв. км. Там перебувала житлова зона садибного типу, а також господарська зона з загонами для тварин. Крім того, недалеко від цього місце вчені знайшли старовинний некрополь, в якому вони очікують виявити різні цікаві знахідки.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Як вважають дослідники, Манітра могла бути царським эмпорієм (торговим поселенням), побудованим для торгівлі худобою. Тут могли міститися царські табуни, стада й отари.

Відомо, що початок Боспорському царству поклали грецькі колонії, засновані вихідцями з Мілетів VI столітті до н. е. по обидва боки Керченської протоки. Поселенці вели активну торгівлю з племенами скіфів і меотів, що жили на схід від Азовського моря.

Зазначимо, що Боспорське царство було античною державою в Північному Причорномор'ї на Боспорі Кіммерійському. Його столицею було місто Пантікапей.

Царство утворилося близько 480 до н. е. в результаті об'єднання грецьких міст на Керченській і Таманському півостровах, а також входження Сіндікі. Пізніше розширено уздовж східного берега Азовського моря до гирла Дону.

Нагадаємо, у 1974 році світ вчених вразила інформація про те, що мумія єгипетського фараона Рамзеса II раптом почала розкладатися. Було прийнято термінове рішення перевезти її літаком з Єгипту до Франції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи в Єгипті, в храмовому комплексі, виявили унікальні стародавні плити, прикрашені різноманітними малюнками. Розкопки проводили в єгипетській провінції Асуан.

Також "Знай.uа" писав, у Китаї, в центральної провінції Хенань археологи при розкопках гробниці часів династії Західна Хань виявили бронзовий горщик з алкогольним напоєм.