30 років тому в Черкасах талантлевый житель міста Володимир Брикля зробив неймовірні знімки українців в вишиванках. Завдяки йому ми можемо зазирнути в минуле і дізнатися багато чого змінилося за такий короткий проміжок часу чи ні. Фотографіями поділився на сторінці групи "Місто на Че" Facebook.

"Погляд з минулого Черкас, 30 років тому. Козаки та козачки Черкащини. Моя авторська робота (фотоплівка). Приємного перегляду, бережіть себе і Україну", - написав чоловік у публікації.

На чорно-білих фото позують усміхнені люди в національних костюмах.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Вишивка насамперед була оберегом від нечистої сили, від пристріту, або іншої напасті.

Кожен орнамент наносився з сакральним значенням, тому зазвичай майстрині вишивали в тиші, часто молилися.

Іноді створювали спеціальну ритуально-обрядову одяг, яка могла дати силу в тій чи іншій ситуації.

Сьогодні вишивка вважається в більшості випадків святковим одягом, тоді як раніше це була повсякденна річ.

У будні наші предки носили так звані "буденки" досить непримітні на вигляд сорочки, а в свято вибирали яскраві, з вишивкою.

Окремі вишиванки були не те що в кожному регіоні, навіть у кожному селі. Сорочки можуть відрізнятися за фасоном, кольором, візерунком.

Всі знають, що найпопулярніший символ на сорочці – це мак.

Але колись він означав не надто приємні події в житті – почуття тривоги, смутку, смерті. Тому часто вишиванки з маками носили хіба що вдови і сироти.

Орнаменти української вишивки з недавніх пір прикрашають не тільки сорочки, але і автомобілі, предмети побуту, їх використовують як візерунки для тату та манікюру.

Нагадаємо, кожна українська дівчина готувала собі придане, зокрема ту його частину, що становила так звану скриню. Адже посаг складався з двох частин: худоби та "скрині".

Як повідомляв портал "Знай.uа", на жаль, до наших днів збереглося мало свідоцтв про сексуальні традиції і обряди, які існували в часи Київської Русі. Ми можемо бути впевнені в одному: він там точно був, інакше нас би зараз не було.

Також "Знай.uа" писав, 17 травня, українці по всьому світу відзначать День вишиванки. Це свято, присвячений української національної культури і традицій.