З давніх часів найвидатніші споруди виділяли в окремий список. І крім 7 чудес стародавнього світу на планеті існували й інші рукотворні і нерукотворні пам'ятники, на які з'їжджалися подивитися мільйони глядачів. Однак, багато з них не дійшли до наших днів.

Пенсільванський вокзал, Нью-Йорк

Вокзал став найбільшим архітектурним комплексом в стилі бозар на території США. Його спорудили в 1905-10 роки. Ворота, що ведуть в будинок, нагадували Бранденбурзькі в Берліні, а зал очікування був оформлений в стилі терм Каракалли.

Вокзал став візитною карткою міста та одною з головних пам'яток Манхеттена. У 1963 році без попереднього громадського обговорення вокзал знесли, а на його місці побудували офісний центр. Через роки на фундаментах старого вокзалу був зведений новий, проте нова споруда не має виразного архітектурного стилю.

Популярні новини зараз

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Королівський оперний театр Валлетти, Мальта

За проектом британського архітектора Едварда Міддлтона Баррі був побудований театр. Через 7 років після відкриття в театрі сталася пожежа. Вогонь найбільше пошкодив інтер'єр театру, але вже до 1877 році театр відновили. Після повторного відкриття театр простояв ще 65 років: у 1942 році під час Другої світової війни будинок було повністю знищено.

Гробниця Іони, Мосул

Місце вважалося святим, щорічно його відвідували тисячі прочан з усіх частин світу. За легендою, біблійний пророк Іона після проповіді в Ніневії залишився там жити до кінця своїх днів. На пагорбі поблизу міста Мосул була побудована його гробниця. У 2014 році екстремістська ісламська організація зруйнувала гробницю.

Глобус, Лондон

На кошти трупи акторів Lord Chamberlain’s Men, у складі якої був і Шекспір, в 1599 році, був побудований перший театр "Глобус". У 1613 році під час вистави "Генріх VIII" театр знищила пожежа. В 1614 році театр відновили, однак, як і інші театри, в 1642 році "Глобус" був закритий пуританами, а через два роки знесений.

Сучасний "Глобус" відкрився в 1997 році. Будівля була побудована на відстані близько 200 метрів від місця початкового місця розташування театру.

Порцелянова пагода, Китай

За часів китайської династії Мін був зведений Буддійський храм в Нанкіні. Восьмигранна 78-метрова пагода була складена з білого "фарфорового" цегли. Поряд з тяньцзи і Лінг, за часів династії Мін спорудження вважалося одним з трьох знаменитих храмів міста, а європейські мандрівники називали вежу одним з головних чудес Китаю.

У 1801 році три верхніх яруси вежі були пошкоджені ударом блискавки. А в 1856 році будівлю знесли тайпини, які побоювалися, що вороги можуть використовувати башту як спостережного пункту.

Гуайра, Парагвай

Водоспад розташований на річці Парані вважався найбільшим у світі. Його висота становила 34 метри, а ширина — 4828 метрів. За оцінками вчених, він мав найбільшу середню витрату з усіх водоспадів світу (793 000 м3/хв). У 80-ті роки в цьому місці було вирішено збудувати ГЕС. Водоспад був затоплений, а для поліпшення навігації скелі, що формують водоспад, підірвали.

Чакалтая, Болівія

Єдиний гірськолижний курорт в Болівії ще 15 років міг похвалитися найвищою трасою у світі. Однак у результаті змін клімату льодовик, що сформувався більше 18 000 років тому, став стрімко зменшуватися в розмірах. З 1980 року він зменшився більш, ніж на 80 %. Кылька років тому снігом залишалося покрито всього кілька квадратних метрів.

Нагадаємо, у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Як повідомляв портал "Знай.uа", назва цього давнього пагорба здатна зламати ваш язик.

Також "Знай.uа" писав, найдивовижніші пам'ятки української архітектури, що дійшли до наших днів.