Свинки, колишні дикі кабани, були одомашнені одні з перших. Причини цього – допитливість і всеїдність звірів, які постійно приходили до місць проживання людей у давні часи.
Як заявив доктор сільськогосподарських наук, головний науковий співробітник Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України Валентин Рибалко в коментарі газеті Експрес, багато археологічні дослідження доводять, що свиня була одомашнена людиною після собаки приблизно 9000 років тому.
"Зробили це землеробські народи - насамперед на території сучасного Китаю і Малої Азії. Найдавніші залишки свині в Європі датуються п'ятим тисячоліттям до нашої ери. Відомо, що аристократія Стародавнього Риму використовувала свиней, як продукт харчування, і дуже цінувала його. На українській землі свинарство відомо з неоліту", - розповідає Валентин Рибалко.
Історія одомашнення свині сповнена цікавих моментів. До них можна віднести і безпосередньо перехід з лісу до домашнього життя, і зміна вигляду свинок, причому не тільки маси і форми тіл, але і морд, ніг і навіть вух. Також інтерес представляє життя свинок в різних країнах – ставлення до них в древніх цивілізаціях Єгипту, Греції, Риму.
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
"До речі, спочатку українці тримали свинок на вулиці значно пізніше для них стали облаштовувати" купи "- спеціальні напіввідкриті приміщення, - додає етнографиня Стефанія Гвоздевич, - на дно в таких сараях стелили переважно солому. Ще клали хвою - вважалося, що вона захищає свиней від хвороб ".
Цінність свині в часи Київської Русі була величезна. Як і корова, свинка була годувальницею. За це її любили. Про те, що свині були майже членами сім'ї, свідчать численні прислів'я та приказки, що відображають звички свиней, їх поведінкові особливості.
Цікавий доведений факт: якщо одомашнених особин знову повернути в дику середу, то буквально через декілька поколінь до них повернутися всі потрібні для виживання особливості.
Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з'ясували, що стародавні майя найбільше цінували сіль. Так вони у великих кількостях добували її і використовували не тільки в повсякденному раціоні, але і для консервації риби і м'яса.