Археологам вдалося виявити загадкове поховання давньоримських часів під час розкопок в англійському графстві Саффолк. Як відзначають вчені, у більшості похованих там людей голови чомусь відділені від тулуба. Про це повідомляє ВВС.

Так, з 52 скелетів, датованих приблизно IV століттям нашої ери, "нормально" поховані тільки 17.

Про те, що містечко Грейт-Уэлнетэм виросло на місці римського поселення, заснованого ще в I столітті вченим відомо давно. Однак грунт там переважно піщаний, так що добре збережені останки неабияк здивували археологів.

Дослідники повідомили, що у більшості скелетів черепа акуратно покладені поруч з тілом або між ніг, а деякі і зовсім поховані окремо від останків.

Популярні новини зараз

"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Логічно було б припустити, що тіла, наприклад, належать страченим злочинцям або вбитим у бою ворогам. Однак серед похованих є жінки і діти різного віку - судячи з усього, це були звичайні місцеві жителі. Археологи відзначають, зазвичай стародавні римляни ховали своїх померлих приблизно так само, як це робимо ми.

Розвинена грудна клітка і широкі плечі дозволяють припустити, що при житті люди займалися сільським господарством. А поганий стан зубів - те, що вони непогано харчувались, у тому числі і солодощами.

Як розповів археолог Ендрю Пічі, який бере участь у розкопках, на будь-якому давньоримському цвинтарі можна знайти кілька "неправильних" могил, що відрізняються від загальної традиції. Але такі могили - все ж виключення, а в саффолкському похованні їх явно більшість.

"Кладовища, де так багато "неправильних" могил, зустрічаються дуже рідко - їх не більше трьох-чотирьох на всю країну. А тут таких могил так багато, що, здається, для місцевих мешканців це була звичайна практика", - говорить він.

У Саффолку і оточуючих графствах відомо чимало давньоримських кладовищ, однак на жодному з них безголових небіжчиків не знаходили. Так що це навряд чи можна вважати місцевою традицією, і впевнено пояснити загадкову знахідку археологи поки не можуть.

Попередній аналіз останків показав, що голови були відокремлені від тіл вже після смерті. Їх акуратно відпилювали спереду, трохи нижче щелепи - на відміну від страчених злочинців, які склали голову під ударом шаблі чи сокири.

Одне з можливих пояснень полягає в тому, що місцеві жителі могли належати до одного з римських культів, почитавшегося голову як частина душі - і, можливо, обезголовленні тіла після смерті було частиною місцевого релігійного ритуалу поховання.

У дослідників є ще один варіант, можливо, на цьому цвинтарі поховані раби, привезені здалеку, або просто вихідці з далеких культур, які принесли з собою власні язичницькі ритуали, не властиві римлян.

Зараз вчені детально вивчають знайдені кістки, щоб підтвердити або спростувати ці й інші версії.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції. У повідомленні наголошується, що над дослідженням працювали представники Кентського і Единбурзького університетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Також "Знай.uа" писав, українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.