Сценаристи компанії "Дісней", працюючи над мультфільмом "Моана" надихалися, вивчаючи міфи Полінезії, її історією і історіями реальних жінок Тихого Океану. Серед прототипів Моани може бути і принцеса маорі Ті Пуеа Херангі.

Маорі — народ, який називають іноді "вікінгами Тихого Океану". Через кліматичні проблеми вони виявилися відносно обмежені в ресурсах, і це призвело до розвитку в їхній культурі грабунку і війни.

Молода Ті Пуеа

Одним з найбільш знаменитих лідерів народу вважається принцеса Ті Пуеа Херангі, яка, втім, ніколи не відпливала на човні поодинці на незвідані острови. Про це повідомляє Homsk.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Ті Пуеа розглядали як можливу спадкоємицю престолу свого діда, так що її виховували як майбутню королеву — за особливими старими традиціями, на легендах і піснях, змушуючи вчити закони і розуміти звичаї.

Але, немов у мультфільмі про Моану, землі народу ставали все менше — бо на тому клаптику землі, що британська влада залишила маорі, людей ставало все більше. Злидні і голод стали невід'ємними супутниками маорі.

Лише в двадцять вісім років вона, нарешті, погодилася виконувати призначену їй роль і почала брати участь у житті королівської родини.

Принцеса щиро любила свій народ і страждала, бачачи його страждання. Вона почала збирати та записувати пісні, генеалогічні історії та інші важливі усні тексти, побоюючись, що асиміляція наступить на її очах і народ втратить свою пам'ять і усвідомлення себе.

Ті Пуеа, фотографія 1918 року

Першим епізодом участі Ті Пуеа в політиці стала кампанія в підтримку Мауї. Не напівбога, а одного зі своїх родичів — Мауї Помари. Він збирався стати членом новозеландського парламенту. Однак він підтримував ідею відсилання солдатів маорі на передові Британської Імперії.

Дізнавшись, що Ті Пуеа пропагує проти його планів, Мауї посварився з родичкою. Йшла Перша Світова, а принцеса допомогла ховатися призовникам. І вона була права, коли вимагала не відсилати юнаків на передову. Труднощі, які навалилися на тендітні плечі принцеси не зломили її.

Ті Пуеа в національному костюмі

Після війни з Нової Зеландії пройшов страшний грип. Загинули сотні людей. Принцеса зібрала під своє крило сто осиротілих дітей, і вони стали її власним маленьким воїнством.

Ті Пуеа також почала дружити з новозеландським прем'єр-міністром, а журналіст Ерік Рамсден, захоплений її діяльністю щодо збереження культури і виховання сиріт дуже прихильно висвітлював кожен крок принцеси.

Прем'єр-міністру Ті Пуеа влаштувала величезну екскурсію селами маорі, які викосила хвороба, убогість й голод. Чиновник був вражений і допоміг, щоб маорі видавали землю для обробки. За її наполяганням прем'єр-міністр оплатив будівництво гуртожитку для робітників-маорі.

Ті Пуеа і прем'єр-міністр.

Вона стала постійною учасницею громадських та офіційних заходів у Веллінгтоні. Їй виділили велику ділянку землі під ферму — і вона змогла дати роботу багатьом маорі; харчувалися вони тим, що виростили на цій фермі.

Ті Пуеа в європейському одязі з чоловіком

За допомогу маорі роботою, а також порятунок сиріт принцесу нагородили срібною медаллю короля Георга. Їй присвоїли ще й звання командора Ордена Британської Імперії.

Нагороджували її за об'єднання маорі у спільній боротьбі з бідністю, за те, що ферми її процвітали — і голод, що повз землями маорі, їй вдалося зупинити.

Ті Пуеа в старості

Принцеса прожила шістдесят дев'ять років. Вона заснувала ще кілька великих ферм і вивела свій народ зі злиднів, поставила діалог між племенами маорі на постійну основу, покращила імідж племен маорі в очах британців і зробила багато для збереження рідної культури та вивчення її дітьми маорі поряд з європейськими науками.

Нагадаємо, історію принца Португалії, від якої мороз по шкірі. Королеву підняли з могили, придворні цілували руки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Едвард Мордрейк народився з двома обличами. Демонічний близнюк ніколи не спить і постійно нашіптує такі речі, які можна сказати тільки у пеклі.

Також "Знай.uа" писав, як всі ісландські відьми виявилися чоловіками і чому їх не спалювали на багатті.