Ватикан - карликова держава, найменша у світі, розташовану в столиці Італії Римі. 11 лютого 1929 року в результаті Латеранських угод Ватикан став суверенною державою.

У міжнародному праві Ватикан - лише територія, на якій розташований один з головних адміністративних органів католицької церкви - Святий Престол (збірна назва Папи і Римської курії). Посольства інших країн акредитуються не при Ватикані, а при Святому Престолі.

Значну частину території займає собор святого Петра і однойменна площа, які є центром поклоніння католиків усього світу. Практично весь периметр країни (близько 3200 метрів) обмежений стіною, що захищає від незаконних проникнень.

Держава бере свою назву від Ватиканського пагорба, на якому вона і розташована. У давнину жерці етрусків, а пізніше римлян, передрікали на цьому пагорбі майбутнє, і, напевне, саме через це пагорб і отримав своє ім'я – "vaticinia" на латині означає "передбачення".

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Ватикан став суверенною державою в результаті так званих Латеранських угод.

Латеранський палац

Опівдні 11 лютого 1929 року в Папському залі Латеранського палацу представник римського папи Пія XI кардинал П'єтро Гаспаррі і глава уряду Італії Беніто Муссоліні підписали "Договір між Святим Престолом і Італією" та "Конкордат між Святим Престолом і Італією".

Угоди починалися словами: "В ім'я Святої Трійці", досить незвичними для політичного лексикону ХХ століття. Муссоліні вважав це розумним компромісом: йому вдалося прилеститися до манірним ієрархам церкви. Пускати їх у велику політику він не мав наміру.

Тим не менше конфлікт між Ватиканом та італійською державою, який тягнувся з 1870 року, нарешті було вирішено. Латеранські угоди визначили права, привілеї і становище в Італійському королівстві Католицької Церкви.

Ватикан оголошувався суверенною державою. Світське і духовне керівництво містом-державою Ватикан здійснює Папа Римський. Угодами католицька церква була визнана єдиною державною релігією Італії.

Своїм фліртом з Ватиканом Муссоліні підготував суспільство до своєї рішучої перемоги на плебісциті 24 березня 1929 року, який легалізував диктатуру фашистської партії. Більше 90% італійців схвалили гегемонію Муссоліні. Без підтримки католицької церкви йому непросто було б отримати такий результат.

Муссоліні

Сьогодні Ватикан є абсолютною теократичною монархією, на чолі якої стоїть Папа Римський. Його обирають на довічний термін шляхом таємного голосування, на конклаві - зборах колегії кардиналів - вищих ієрархів Римо-католицької церкви. Для обрання на папський престол кандидату необхідно отримати не менше двох третин голосів.

Найвищими консультативними органами є Вселенський собор Римсько-католицької церкви, Колегія кардиналів і Єпископський синод. Адміністративне управління державними справами здійснює Римська курія, що складається з дев'яти конгрегацій (духовних відомств), трьох трибуналів, папських комісій та інших відомств.

Нагадаємо, армія Ватикану складається з 110 швейцарських гвардійців і є найменшою в світі.
Після військової реформи 1970 року народження, здійсненої папою Павлом VI, ця гвардія залишилася єдиним збройним підрозділом у Ватикані, яка зберегла військові функції. Збройні середньовічними алебардами, шпагами і пістолетами, гвардійці одягнені в ошатні костюми, створені за ескізами самого Мікеланджело Буонарроті.

Як повідомляв портал Знай.ua, оприлюднено відео, де відображено безліч дивних знаків у конференц-залі Папи Римського - прихована символіка, знаки окультизму і сатанізму.

Також Знай.ua писав, Ватикан створив смарт-помічника для священиків.