Сьогодні авіапошта найбільш сучасний і використовуваний вид поштового зв'язку. І мало хто знає, що доставка листів по повітрю мала місце задовго до появи авіапошти як регулярної служби, доступної для широкого загалу.

Так, поява в 1903 році аеропланів відразу ж викликало інтерес щодо їх залучення до перевезення пошти. Перший такий офіційний рейс відбувся 18 лютого 1911 року. Цікаво, що перша доставка авіапошти відбулася не в Європі чи Америці, а в Індії.

В індійському місті Аллахабад проходила виставка мистецтв і ремесел. Коли під час цього заходу льотчик Пегу вирішив зробити кілька показових польотів, місцева пошта вирішила, що негоже літати порожняком. В результаті в кожен рейс Пегу брав на території виставки кореспонденцію і доставляв її в найближчий поштамт в місті Наїна. Того дня аероплан перевіз 6,5 тисячі листів і 250 спеціальних листівок на відстань 13 км.

Листи були погашені спеціальним штемпелем з написом: "First aerial post. U. P. Exhibition. Allahabad. 1911" ( Перша повітряна пошта. Об'єднана національна виставка. Аллахабад. 1911).

Популярні новини зараз

Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити

Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Показати ще

Спеціальний штемпель Аллахабадської авіапошти ставили червоною фарбою, невелика частина кореспонденції службового характеру отримала відбитки чорного кольору. Штемпель був виготовлений на замовлення уряду Індії поштовим відомством у місті Алігаре і є унікальним: кліше було знищено відразу ж після закінчення польоту.

На штемпелі зображено силует біплану, який летить над горами Азії. Проект штемпеля був намальований ініціатором польоту Уолтером Уіндхемом, власником автомобільної фірми, який заснував в 1908 році авіаційний клуб.

Сума, виручена від перевезення авіапошти, була передана готелю "Оксфорд і Кембридж" на утримання студентів.

Наступного року показові поштові авіарейси були здійснені в Німеччині, там же була відкрита і приватна поштова лінія "Борн-Брюк". Ну, а перший міжнародний авіарейс з поштою відбувся в 1919 році по лінії "Ванкувер-Сіеттл".

Нагадаємо, 100 років тому відкрилася перша пасажирська авіалінія Європи.

Як повідомляв портал Знай.ua, першим пасажирським літаком у світі став "Ілля Муромець" сконструйований українцем Ігорем Сікорським

Також Знай.ua писав, як змінилися українські літаки за роки Незалежності