В середньовіччі було прийнято карати конкретні частини тіла людини, які ставали джерелом поганих вчинків.

Так у XVI столітті в багатьох країнах Європи вулицями ходили грішники у страшних залізних масках. Карали людей навіть за дрібну провину, чи то образа сусіда або лихослів'я на вулиці. Ці маски доставляли людям масу незручностей, але знімати їх самостійно, було суворо заборонено.

Маски ганьби для чоловіків

Якщо чоловік знехтував дружиною і дозволив собі образити її в публічному місці його чекала страшна маска ганьби. Зняти її він міг лише з дозволу своєї дружини.

Популярні новини зараз

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Існували й інші маски, які більше нагадували знаряддя тортур, в них були зроблені спеціальні гострі язички, які завдавали людині сильний біль коли він намагався заговорити. На такі муки приречені чоловіки, які здійснювали більш серйозні проступки.

Маски ганьби для жінок

Жінці досить було вимовити кілька лайливих слів у присутності інших людей, як на неї тут же одягали маску ганьби з вмонтованим у неї кляпом. Ну а якщо жінка лихословила регулярно, то вона отримувала маску з гострими шипованими язичками як у чоловіків.

Часом маску доповнювали дзвіночком, щоб оточуючі звертали увагу на винну жінку, яка дозволила собі нагрубити кому-небудь.

На відміну від чоловіків жінку ще саджали на повідець і вручали його чоловікові, який водив дружину містом, а інші могли ображати і плювати в неї. Це покарання вважалося завершеним, коли чоловікові набридало, і він прощав дружину.

Однак, за лихослів'я і плітки карали тільки бідних жінок. Багаті ж дами називали це інтригами, які просто допомагали виживати у вищому суспільстві.

Маски тварин

Такі маски відповідали проступкам, які здійснювала людина. Вони були литими і дуже важкими. У покараної людини дуже боліла шия.

Наприклад, людина, на яку одягали голову осла каралася за дурість, в масці свині – п'яниця, а надто цікаві одягали залізні голови птахів з потворними і гачкуватими носами.

Траплялося й таке, що ті, хто провинився був прикутий до стовпа ганьби на центральній міській площі. Людина в масці піддавалася знущанням і тортурам. Кожен, хто проходив повз, міг кинути камінь. Покараним намагалися доставити більше моральних страждань.

Крім них, люди відчували і жахливу фізичну біль. Адже вони не могли вмиватися і їсти, під маскою шкіра запалювалася, утворювалися страшні нариви і виразки.

Нагадаємо, 11 шокуючих методів лікування в психіатрії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це найжорстокіші жінки в історії людства.

Також "Знай.uа" писав, як підприємлива нічний метелик винищила десятки дітей.