Видатний учений і живописець Леонардо да Вінчі активно досліджував людську анатомію і збирався опублікувати свої праці у спеціальному трактаті. Після смерті генія маса його невпорядкованих ескізів з описами ніде не виставлялася протягом більше 400 років.

Значне зібрання анатомічних малюнків да Вінчі оцифровала британська організація Royal Collection Trust, в якій вони зберігаються.

Дослідники часто помічали відбитки пальців на малюнках да Вінчі, однак, як вважають фахівці, нова знахідка "найбільш ймовірно" належить самому художнику. Про це повідомляє The History Blog.

Так учений Алан Донніторн виявив на одному з малюнків в Королівській колекції Великобританії відбиток пальця, який, імовірно, належав Леонардо да Вінчі.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Малюнок "Серцево-судинна система і головні органи жінки" був створений близько 1509–1510 років.

Відбиток великого пальця був знайдений на лівій стороні малюнка поруч з рукою зображеної людини.

Він був залишений тими ж червоними чорнилами, які використовувалися для створення малюнка. Крім того, на зворотному боці аркуша знайдений також відбиток вказівного пальця.

Ймовірно, художник, який був лівшею, взяв аркуш рукою, забрудненою червонувато-коричневим чорнилом. Хоча на інших малюнках Леонардо також були виявлені відбитки пальців, Донниторн описує цей відбиток як "найбільш переконливий кандидат на справжній відбиток Леонардо".

Варто відзначити, що в Королівську колекцію входить 550 малюнків художника, її почали збирати незабаром після його смерті.

У травні цього року у Великобританії будуть відзначати 500-річчя зі смерті да Вінчі. З цієї нагоди з 1 лютого по 6 травня буде проведено 12 одночасних виставок малюнків Леонардо по всій Великобританії.

Анатомічний малюнок з відбитком пальця художника буде виставлений у Національному музеї Кардіффа.

Це буде найбільша виставка робіт Леонардо да Вінчі за 65 років. Потім виставка відправиться в Шотландію, де буде експонуватися в галереї Королеви у Палаці Холірудхаус, офіційної резиденції королеви в Единбурзі, з 22 листопада по 15 березня 2020 року.

Нагадаємо, одна з головних заслуг Майстра в області анатомії – це створення унікальних анатомічних малюнків, які й донині служать наочними посібниками в підручниках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Леонардо да Вінчі виявили відхилення, яке багато що пояснює.

Також "Знай.uа" писав, приголомшливу колекцію, у яку увійшли роботи Моне, Ван Гога, Ренуара, Матісса, Дега та інших майстрів художнього напряму імпресіонізм і постімпресіонізм представили напередодні відкриття аукціону "Крістіс".