На північному сході Піренейського півострова іспанські археологи знайшли стародавні поховання, у яких разом з людьми були поховані одомашнені лисиці. Також там знайшли кістки собак і великої рогатої худоби.

Як повідомляє EurekAlert, поховання датовані кінцем третього - початком другого тисячоліть до нашої ери.

У більшості поховань поряд з останками людей були виявлені кістки собак. Це була широко поширена похоронна практика.

Здивувало ж вчених те, що в деяких могилах знаходилися кістки не собак, а лисиць. Отож у могилах знаходилися як дикі звірі, так і приручені.

Популярні новини зараз

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Показати ще

У ході проведених досліджень ученим стало зрозуміло, що лисиць годували, так як і домашніх собак. Раціон складався переважно з рослинної їжі, зокрема, зі злаків. В окремих випадках їх раціон відрізнявся. Це вчені пов'язують з трудовими функціями. За словами вчених, в могилах знаходилися як дикі звірі, так і приручені людьми.

Це свідчить про те, що люди бронзового століття намагалися одомашнити лисиць так само, як це було зроблено з собаками. Найбільш цікавим археологи називають відкриття, зроблене в містечку Кан-Рокет недалеко від Барселони.

У однієї з лисиць, похованих з людиною, була зламана лапка. Схоже, що на неї накладали шину. Аналіз перелому дійсно показав, що звіру надавали медичну допомогу.

"Ймовірно, ця лисиця довгий час жила з людьми, як домашня тварина", - каже дослідниця Аврора Гранд-Англад.

Здорових лисиць, як і собак, люди використовували для перевезення вантажів - про це свідчать характерні деформації хребта.

"Ми вважаємо, що це, можливо, була дійсно ручна лисиця, яка довгий час жила поруч з людьми, - говорить співавтор дослідження Аврора Грандал-Англад з Університету Ла-Корун'ї. - У неї є ознаки того, що вона була одомашнена. Ми також виявили, що в деяких випадках собаки отримували особливий вид їжі. Ми вважаємо, що це пов'язано з їх робочими функціями".

Нагадаємо, стародавні породи собак, які служать людям донині.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з'ясували, яких котів гладили вікінги.

Також "Знай.uа" писав, як людство одомашнило дикого кабана.