Археологічна експедиція Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника відкрила сезон-2019. Про це повідомили представники музею на сторінці у Facebook.

Так розкопки не пройшли даремно і українським археологам є чим здивувати.

Команда музею в складі Петра Болтанюка, Ігора Старенького та студентів Історичного факультету КПНУ ім. Івана Огієнка дослідили поховання на території дачного кооперативу біля с. Баговиця Кам’янець-Подільського району.

Дослідникам вдалося знайти рештки двох людей, але вони абсолютно не схожі на традиційні та не відповідають загальноприйнятним християнським.

Популярні новини зараз

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

"Випадково виявлені два поховання являються рештками чоловіка 40-60 років та підлітка (ймовірно дівчини). Обидва поховання у дерев’яних трунах. Однак, якщо друге поховання орієнтовано головою на захід, то перше - на схід, що суперечить християнським традиціям", - йдеться у повідомленні музейників.

Як зазначають вчені, обидва захоронення безінвентарні і ймовірно, відносяться до 17-19 століттю.

Рештки будуть передані антропологам Інституту археології НАН України.

Відзначимо, у Вінницькій області біля села Побережне українські археологи натрапили на поховання яким близько 2 тисячі років.

Незвичайне відкриття зробили співробітники "Рятівної археологічної служби" та Національного музею історії України, які провели пошукові дослідження з метою з'ясування археологічного контексту цих знахідок.

За словами дослідників, було встановлено, що речі відбувалися з території могильники та поселення черняхівської культури, які розташовані біля села.

Нагадаємо, на Тернопільщині, у місті Чорткові під час робіт земля обвалилася і люди побачили щось несподіване. Комунальники під землею знайшли спальні з двома ліжками.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у 1878 році на шведському острові Бьерке був знайдений скелет знатного вікінга. Вчені не сумнівалися, що це могила знатного чоловіка, аж до 2017 року, коли ДНК-експертиза кісток піднесла сюрприз.

Також "Знай.uа" писав, на території графства Південний Йоркшир у Великобританії археологи натрапили на скарб з монетами, які ставитися до унікального періоду в історії Римської імперії - Році чотирьох імператорів.