19 березня виповнюється 124 роки з дня народження Максима Рильського. Саме в цей день у 1895 році прийшов у світ видатний український поет, перекладач, публіцист.

Поет, відомий нам ще зі шкільної лави, своїм незвичайним талантом заслужив звання "класика української літератури".

В особі Максима Рильського органічно поєднувалися поет і вчений, талановитий перекладач і вдумливий теоретик мови, він був літературознавцем, мовознавцем, громадським діячем і академіком АНУ. Його як перекладача були "під силу" Шекспір ​​і Пушкін, які зазвучали українською мовою з не меншою силою, ніж в оригіналі.

Все це про Максима Тадейовича Рильського. Подібні фрази, насправді, позбавлені пієтету стосовно цього поета, оскільки ніхто не стане заперечувати його внесок в літературу нашої країни.

Однак, всі видатні митці в першу чергу просто люди зі своїми пристрастями і переживаннями. Не були вони чужими і Максиму Рильському.

Популярні новини зараз

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Показати ще

Кохання всього життя, яке Максим Рильського "вкрав" у знайомого

Поет Максим Рильський зустрівся зі своєю майбутньою дружиною у знайомого Івана Очкуренка - земляка, який дозволив йому пожити у своїй квартирі.

В 1923 році Рильський влаштувався у Києві вчителем української мови і літератури у Другій залізничній трудовій школі - нині СШ №7 імені Максима Рильського. Однак поет не мав в місті власного житла, тому він вирішив влаштуватися в будинку свого колишнього односельчанина, який на той момент вже давно жив у Києві - Івана Очкуренко.

Під час першого візиту до Очкуренка, двері відчинила його дружина Катерина і веліла зачекати господаря у вітальні. Однак, очікування затягнулося.

У кімнаті стояло фортепіано, і щоб чимось зайнятись, рильський сів за інтрумент. Грав він надзвичайно чудово, адже музики вчив його композитор Микола Лисенко. Почувши мелодію своєї улюбленої пісні "Ой одна, я одна та й у батенька була", Катерина Миколаївна увійшла і стиха заспівала. Це була перша зустріч Максима з Катериною, з якої почався їхній роман.

Максим Тадейович залишився квартирувати у домі Очкуренків на Бульйонській. Катерина старша за Максима на 9 років. Турбувалася про молодого вчителя, як про рідну людину. У вільний час просила його пограти на фортепіано, а сама співала. Пісня їх зріднила.

Невдовзі Максим попросив Катерину вийти за нього заміж. Вона поставила лише одну умову: стане його дружиною, якщо він всиновить її 6-річного сина Жоржа. Поет погодився. Одружилися 12 липня 1926 року.

Спочатку Іван Очкуренко чинив перешкоди закоханим, їм навіть довелося таємно викрасти Жоржика і переховуватись у подруги Катерини.

Однак в результаті Очкуренку не залишилося нічого іншого, як змиритися. Незабаром він теж одружився вдруге. А Максим Рильський матеріально підтримував їхню родину. Разом з Катериною підтримували й дружні стосунки з цією сім'єю і навіть запрошували до себе на свята.

Випробування на міцність

Дружина Рильського стала поетові не лише коханою, але також вірним другом, першим читачем і головним критиком його творів. Крім сина від першого шлюбу - Жоржа, у них народилася ще одна дитина – син Богдан.

Незважаючи на те, що Катерина пішла від першого чоловіка, для Рильського вона стала справжньою берегинею сімейного вогнища.

Разом з тим, сам Максим Тадейович одного разу проявив себе як досить вітряний чоловік. Відомо, що у нього зав'язався роман з молодою вченим-хіміком Валерією Познанською. Це сталося в Москві, де їм в один день вручили сталінську премію в 1943 році. Сім'я поета тим часом жила в Уфі під час Другої світової війни.

Разом з тим, совість спонукала Максима Тадейовича зізнатися Катерині, що у нього був роман - він просив вибачення і обіцяв кинути коханку, що зрештою і зробив.

Рідний син поета, Богдан, не міг пробачити батькові цей епізод і навіть заявив, щоб той забув, що у нього є сім'я. На захист чоловіка стала дружина, яка урезонила сина зауваженням, що раз вона змогла пробачити чоловікоів, то йому не пристало звинувачувати батька.



Катерина Миколаївна Рильська померла в 1958 році. Максим Рильський і її перший чоловік Іван Очкуренко плакали над її могилою разом.

Поет пережив кохану дружину лише на кілька років - він помер в 1964 році і був похований на Байковому кладовищі.

Нагадаємо, дружина Володимира Сосюри була агентом НКВС.

Як повідомляв портал Знай.ua, попри те, що Франко назвав Лесю Українку єдиним чоловіком української літератури, у житті великої поетеси було місце і для кохання.

Також Знай.ua писав, 192 роки тому народився байкар Леонід Глібов.