Група археологів, яка проводила розкопки на території Іраку виявила найдавніше загублене місто. Воно стало справжнім відкриттям в іракському Курдистані. Як зазначають дослідники, були знайдені кам'яні фундаменти, таблички та інші історичні артефакти, які вказують на те, що місту близько 4 тисяч років.

Група французьких вчених працювала тут з 2012 до 2018 року. Археологам ще належить дізнатися первинну назву міста. Команда планує повернутися на майданчик для подальших розкопок у цьому році. Про це повідомляє Newsweek.

Знайдене поселення здивувало дослідників, які назвали відкриття в селищі під назвою Кунара "маленькою революцією".

Розкопки в Кунарі вказують на те, що тут колись процвітало місто гірського народу, яке жило у західній межі Месопотамії.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Вченим вдалося з'ясувати, що жителі загубленого міста займалися розведенням худоби, будували системи зрошення для аграрних потреб, вели торгові записи про продаж різних товарів, наприклад, борошна.

Поряд з кістками сільськогосподарських тварин, таких як вівці і свині, вчені виявили останки ведмедів та левів, що свідчить про королівське полювання або дари високого статусу.

На кам'яних табличках, знайдених в Кунарі, були символи, що нагадують символи стародавнього регіону, які простягалися від південно-східного краю сучасної Туреччини до Перської затоки.

Як припускають археологи, знайдене місто існувало за часів першої імперії на території Межиріччя - аккадської імперії.

Серед написаного на табличках дослідники помітили небачену раніше одиницю виміру. Замість месопотамського гура, міські писарі використовували свої власні одиниці для опису обсягів у торговельних журналах. Використання оригінального пристрою може резонувати як акт незалежності.

Про високий рівень розвитку каже ще один важливий фактор. Знайдені під час розкопок наконечники для стріл були зроблені з рідкісних матеріалів, таких як обсидіан, які в ті часи транспортували з Анатолії за сотні миль.

За словами археолога Алін Тену, це означає, що місто було досить заможним. На це вказують і прикрашені фрагменти кераміки із зображеннями багатого життя.

Нагадаємо, вчені розшифрували найдавніші таблички шумерського лікаря. Як відзначають дослідники, записи були зроблені на шумерській мові чоловіком на ім'я Кисир-Ашшур, який вчився на лікаря.

Як повідомляв портал "Знай.uа", шумери – це перша міська цивілізація в історичній області Південна Месопотамія, південна частина сучасного Іраку, в період халколіту і ранньої бронзи. Вчені вважають її першою цивілізацією у світі.

Також "Знай.uа" писав, перша згадка про фахівця у сфері хімії та парфумерії відноситься до ХІІ тисячоліття до нашої ери.