В районі комуни Энгельскірхен в 40 км від Кельна ще 10 років тому спелеологи виявили неймовірну печерну систему. Однак ущелина в п'ять сантиметрів не дозволяла розпочати дослідження.

Коли бургомістр схвалив запит на розширення шахти почалися посилені роботи. В результаті дослідники з'ясували, що рейнські сланцеві гори таїли у собі гігантську печерну систему, вік якої оцінюється в мільйони років.

Ця знахідка вже отримала назву – Виндлох.

Як зазначили геологи, навіть на сьогоднішній день не вдалося її повністю вивчити: просунутися поки вийшло тільки на один кілометр. Однак вже були помічені сталактити і корали, а від основної печери розходяться коридори.

Популярні новини зараз

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Примітним стало і те, що проходи виявилися вільними від перешкод. У деяких місцях ширина коридору становить більше 10 метрів у висоту і до 5 метрів в ширину.

Перший спуск тривалістю 2,5 години не привів до безвиході, що дуже порадувало вчених.

Надалі дослідники планують продовжити дослідження печери Виндлох, щоб встановити загальну її довжину. Також вони хочуть скласти карту печери з усіма її коридорами.

Зазначимо, довжина печери невідома, але вона точно більше кілометра, а найбільша печера в цьому районі - Клутерхеле - простягається під землею майже на шість кілометрів.

Ще в комуні Энгельскірхен є печера Аггерталь, довжиною трохи більше 1 км. Ця печера відкрита для любителів такого виду туризму. На території Німеччини в землі Північна Рейн-Вестфалія є багато інших печер, в яких проводять екскурсії.

Нагадаємо, вчені знайшли найдовшу в світі печеру. За два роки ізраїльським спелеологам вдалося нанести на карту 10 кілометрів проходів і гротів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в українських катакомбах натрапили на старовинну підземну кімнату. Відомо, що дані катакомби були закритими ще в 50 роках, вхід до них засипали екскаватором.

Також "Знай.uа" писав, як живе єдине у світі поселення в печері. Неймовірне селище під назвою Чжундун розташувалося високо в горах у провінції Гуиджоу (Китай). Незвичайне поселення мешкає на висоті 1800 метрів над рівнем моря.