107 років тому з англійського міста Саутгемптон розпочиналась трагічна подорож всесвітньовідомого корабля "Титанік".

10 квітня 1912 року о 12 г. 15 хв. розкішний морський лайнер вирушив у напрямку Нью-Йорка. На його борту знаходилося 1334 пасажира і 899 членів екіпажу - усього 2223 осіб.

Найбільший і найвишуканіший корабель тих часів, обладнаний новітніми технологіями і зручностями, "Титанік" вважався надійним і безпечним судном.

Капітана корабля Едварда Джона Сміта, англійського мореплавця з величезним досвідом, назвали "капітан мільйонерів", адже йому довірили керування судном, квитки на яке коштували надзвичайно дорого. Квитки класу "люкс" коштували 49 тисяч доларів. Пасажири "першого класу" сплатили майже 1700 доларів, "третій клас" придбали ті, хто міг собі дозволити віддати 170-450 доларів.

Популярні новини зараз

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Всю цю інформацію про "Титанік" - що він був наймасштабнішим кораблем, побудованим на той момент, що потрапити на нього коштувало немалих коштів, і що в першому ж своєму плаванні він зазнав аварії, зіткнувшись з айсбергом – більшість людей знають про круїзний лайнер з однойменного фільму режисера Джеймса Кемерона.

Але, крім цього є ще багато цікавих фактів про Титанік, про які мало хто знає.

Довжина Титаніка

Довжина корабля "Титанік" приблизно така ж, як висота нью-йоркського хмарочоса Емпайер Стейт Білдінг, який має 103 поверхи. Важко собі уявити, який масштаб мав цей круїзний лайнер.

Повна довжина Титаніка становить 269,1 м, а дах Емпайр Стейт Білдінг починається на 381-му. Тобто, ще сотня метрів і корабель був би таким же величезним, як найбільший хмарочос Нью-Йорка.

Сьогодні такі лайнери існують - наприклад, "Queen Mary 2", "Independence of the Seas" і круїзні кораблі класу "Oasis”.

Не було традиційних ритуалів "на удачу"

Запуск Титаніка не супроводжувався традиційними ритуалами. Як відомо, коли корабель вирушав у своє перше й останнє плавання, об його борт розбивали пляшку шампанського – цей ритуал зберігся і донині.

Крім того, на початку 20-го століття було прийнято заводити кішок на борт, тому що вони допомагали впоратися з гризунами. А ще вважалося, що вони приносять удачу і оберігають судно від неприємностей.

Однак, на Титаніку не було жодної кішки. Зате було дев’ять собак, дві з яких вижили в аварії корабля.

Попередження в романі

За 14 років до трагедії був опублікований роман, що описував схожі події. Трагедія, що спіткала Титанік в ніч з 14 на 15 квітня 1912 року, була описана Морганом Робертсоном в його романі "Марність, або Загибель Титана" ще у 1898 році.

У цьому літературному творі стільки збігів з реальною катастрофою, що в це важко повірити. Починаючи із схожої назви корабля (в романі він називався “Титан”) і закінчуючи деталями, які завадили врятуватися всім пасажирам і членам екіпажу.

Вигаданий корабель мав також схожий дизайн з реальним Титаніком, і затонув він при таких же обставинах – зіткнувся з айсбергом холодної квітневої ночі. І навіть ділянка краху збігається – 740 км від Ньюфаундленду в північних водах Атлантичного океану.

Крім того, і в романі, і в реальному житті більше половини людей загинуло через те, що на кораблі бракувало рятувальних шлюпок.

У вахтерів Титаніка не було біноклів

Не дивно, що вахтери не змогли помітити величезний айсберг, що пливе в їх сторону, заздалегідь. Адже у них навіть не було біноклів. Дивно, що при такому масштабі будівництва і прагненні зробити корабель непотоплюваним, забули про таку маленьку, але дуже важливу деталь.

А з огляду на розміри корабля, навряд чи вони взагалі могли би щось бачити неозброєним оком хоча б на кілометр за межами його носа або корми.

Ось і вийшло так, що після того, як айсберг був помічений, пройшло всього 37 секунд до зіткнення з ним.

Титанік тонув 2 години 40 хвилин

Після зіткнення з айсбергом, судно почало йти на дно океану спочатку дуже повільно, поки вода тільки заливала палуби, а потім все скоріше набираючи швидкість.

В цілому весь процес тривав майже три години, а ось фінальна стадія загибелі цього титана зайняла зовсім небагато часу – корабель досягнув дна приблизно через 15 хвилин після початку занурення.

Титанік опускався на дно зі швидкістю 16 км / год. Зараз він спочиває на глибині 3750 м.

Багато пасажирів Титаніка потрапили на нього вимушено

Не всі піднялися на борт лайнера зі своєї волі. Справа в тому, що під час запуску Титаніка робочі влаштовували страйк, який призвів до перебоїв з постачання вугілля.

Через це транспортним компаніями довелося скасувати рейси інших кораблів, щоб переправити з них вугілля для Титаніка, щоб він міг вчасно стартувати.

Разом з вугіллям, на лайнер вирушили і пасажири суден, рейси яких були скасовані.

Головний пекар корабля вижив завдяки алкоголю

Чарльз Джовін дивом врятувався з крижаної води, температура якої була близько -2 °C, тому що був п’яний.

У такій холодній воді мало хто міг би протриматися більше 15 хвилин.

Пекарю ж вдалося неймовірне – він дрейфував у холодних водах Атлантичного океану майже дві години, і, за його словами, йому вдалося не замерзнути тільки завдяки тому, що перед цим він напився віскі.

Нагадаємо, привиди затонулого "Титаніка" спливли на поверхню

Як повідомляв портал Знай.ua, в мережі показали унікальні знімки Титаніка та його пасажирів, від яких сльози самі навертаються на очі.

Також Знай.ua писав, чому легендарний корабель "Титанік" досі не підняли на поверхню.