У 1118 році на запорошених палестинських дорогах з'явився невеликий загін благородних лицарів. Ці люди стали захищати прочан від бандитів. Робили вони свою справу щиро і сумлінно. До розбійників лицарі виявляли нещадність, а віруючим забезпечували безпечний шлях у Святу землю.
З даних історичних документів XI—XIV століть відомо, що більшість членів Ордена тамплієрів були довгожителями.
"Очевидно, що їх спосіб життя мав особливості, що і обумовлювало більш тривалий термін їх життя, і в першу чергу мова йде про харчування", — підкреслює Франческо Франческі, директор відділення невідкладної медичної допомоги римської лікарні "Поліклініко Джемелі", що керував дослідженням під назвою "Дієта лицарів-тамплієрів — секрет їх довголіття?", результати якого були опубліковані в міжнародному науковому виданні Digestive and Liver Disease.
Так не для кого не секрет, що в епоху Високого Середньовіччя середня тривалість життя коливалася між 25 і 40 роками. Але тамплієри часто досягали вдвічі більшої цифри і нерідко долали 70-річний рубіж.
Гороскоп на п'ятницю 22 листопада для всіх знаків Зодіаку: день для змін та простих радостей
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Одним з прикладів такого довголіття є Жак де Молі, останній Магістр ордена, відійшов у інший світ в поважному віці - 71, і то не природною смертю, а спалений на багатті.
Якого ж раціону дотримувалися лицарі, щоб дожити до такого поважного віку?
Як зазначає Франческі, члени Ордена вели спосіб життя згідно з "латинським храмовим правилам", які включали глави щодо харчування і гігієни за столом.
Лицарі-тамплієри були особливо уважні до чистоти і якості продуктів: вони харчувалися тільки в спеціально відведених трапезних і на чистих скатертинах, зобов'язані були мити руки перед їжею і забороняли тим, хто займався брудною роботою — наприклад, коновалам або селянам — подавати їжу до столу, щоб зберігати належну гігієну під час прийому їжі.
Як підкреслює Франческі, тамплієри були піонерами рибництва і вживали в їжу рибу, яку розводили самі.
Статут забороняв їм вживати в їжу м'ясо частіше трьох разів на тиждень. М'ясо замінювалося рибою, овочами і в особливості бобовими, які являють собою найбільш потужні природні пребіотики і створюють оптимальне середовище для корисних бактерій, складових кишкової флори.
Їм також заборонялося вживати в їжу дичину, у той час як м'ясо та інші продукти харчування, які вони використовували, надходили виключно з Європи і відповідно були більш надійними і якісними.
Згідно з історичними документами, члени ордена воліли пальмове вино, до якого додавалася м'якоть конопель і алоє. Також часто у воду додавалися цитрусові, які не тільки знезаражували її, але і збагачували вітаміном С і лікопіном — важливими для правильного метаболізму та попередження численних захворювань елементами.
"Цей тип пальмового вина, поширений на Святій Землі, відрізняється низьким вмістом алкоголю, а ми знаємо, що низький вміст алкоголю має властивості перешкоджати утворенню тромбів подібно до дії слабких доз аспірину. Також пальмове вино очищає воду від паразитів та інших патогенних бактерій", — пояснює Франческі.
Нагадаємо, як потрапити у найзагадковіший орден світу.
Як повідомляв портал "Знай.uа", кроляча нора виявилася входом у таємничий підземний храм тамплієрів.
Також "Знай.uа" писав, кому насправді служить Ватикан.