Не одне покоління юних любителів пригод із захватом читали про пригоди пустотливого бунтаря, хлопчака Тома Сойєра. Але мало хто знав, що цей образ письменник Марк Твен списав з однієї реальної людини.

Марк Твен, справжнє ім'я Самюель Клеменс

Так у творця легендарного роману був справжній друг, якого звали Том Сойєр. Він працював пожежником, митником, поліцейським, а потім барменом, і сам не цурався чарки. Про це розповіли дослідники в The Smithsonian.

Відомо, що перше їхнє знайомство відбулося в Сан-Франциско у 1863 році.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Після Марк Твен і Том Сойєр разом побували майже в кожному салуні міста, вони випробовували долю у гральних закладах Невади і пережили чимало інших пригод.

Письменник оголосив новому другові, що обов'язково зробить його героєм своєї книги і дотримав слова.

"Він підходить до мене й кладе мені руки на плечі ... Томе, - розповідав він. - Я збираюся написати книгу про хлопчика, як я задумав, про найпустотливішого хлопчика у світі.

Справжній

"Він такий хлопчик, яким напевно, був ти ... ", - переповів ту розмову місцевому репортеру Сойєр незабаром після виходу першої книги про свого тезку.

На думку Сойєра, герой книги дійсно народився з тих смішних історій про дитинство, які він розповідав письменникові.

"Обидва ми дуже любили розповідати історії і труїти байки. Сем, він дуже цікавився дитячими пустощами і кожен раз, коли бачив малих хлопчаків, які боролися на вулиці, зупинявся і спостерігав за ними, а потім йшов до "Блакитного крила" та описував усе дійство. Я тоді намагався перевершити його байку, розповідаючи про свої витівки в дитинстві, і кажучи: "Не вірю, що колись на світі жило ще одне таке чортеня, як я", - згадав Сойєр.

"Сем, він з великим інтересом слухав про ті мої витівки і час від часу записував їх у свій блокнотик", - додав Том.

Нагадаємо, як народилася казка, яка зачарувала читачів усього світу. "Маленький принц" переведений більш ніж на 250 мов.

Як повідомляв портал "Знай.uа", письменник-мрійник Жюль Верн передбачав будущее.

Також "Знай.uа" писав, як індіанська принцеса Покахонтас вийшла заміж за плантатора. Вона стала першою в історії людиною з корінних індіанців, хто прийняв християнство.