Дослідники з Австралії нещодавно опублікували нові дані, згідно з якими, ретозавр, один з найбільших травоїдних чотирилапих динозаврів Гондвані, весь час ходив навшпиньках, незважаючи на масу в 24 тонни. Докази цього були опубліковані в Journal of Morphology. Передає Хвиля.

Джаннель і його колеги знайшли незвичайне підтвердження цій теорії, вивчаючи структуру ступней ретозавров – чотирилапих травоїдних ящерів середніх розмірів, що жили на південному суперконтиненте Землі, Гондвані, приблизно 170 мільйонів років тому.

"Ми майже нічого не знаємо про те, як пересувалися зауроподи, особливо їх ранні представники, що жили в середині юрського періоду. По суті, нам був відомий лише один вид — Rhoetosaurus brownei, чиї ступні збереглися до нашого часу. Їх віртуальна реконструкція показує, що ці ящери не могли їх опускати на землю і ходили навшпиньках", — пишуть вчені.

Популярні новини зараз

Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Показати ще

Як відзначають науковці, в останні десятиліття в палеонтології сталася революція, що поміняла те, як ми дивимося на динозаврів і птахів. Відомо, що практично всі динозаври володіли пір'ям і що багато з них высиживали яйця, розкрили секрети забарвлення перших птахів і принципи їх польоту, а також встигли по кілька раз перекроїти древо їх еволюції.

Як зазначає вчений Андреас Джаннель з університету Квінсленда в Брисбані, Австралія, експерти давно сперечаються про те, як пересувалися зауроподи – найбільші чотириногі тварини Землі, чия маса могла сягати 100 тонн, а довжина і зріст – 50 і 10 метрів.

Найпоширеніша теорія про те, що дорослі травоїдні ящери, які досягли максимальних розмірів, пересувалися надзвичайно повільно, а їх суглоби були влаштовані таким чином, що кінцівки цих гігантів мали вкрай обмежену рухливість.

З іншого боку, нещодавно з'ясувалося, що найбільш ранні предки зауроподов мали дуже рухливі пальці ніг і інші суглоби, що породило масу нових суперечок.

Нагадаємо, вчені виявили в бурштині з М'янми незвичайну комаху.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені показали справжнього дракона з мезозою. Цей екземпляр виявився однією з кращих скам'янілостей.

Також "Знай.uа" писав, вчені виявили ДНК найдавнішої тварини у світі.