В Південній Америці археологам вдалося знайти найдавніший слід людини. Слід, якому імовірно близько 15 000 років, на сьогоднішній день вважається найстарішим з коли-небудь виявлених на території американського континенту.

Найдавніший слід від ноги людини був знайдений на місці висохлого озера Осорно, що знаходиться в Чилі.

Співробітниця відділу палеонтології університету і головний автор дослідження Карен Морено зазначила, що "потроху в Південній Америці починають з'являтися сліди людської присутності, але це — найдавніший слід у всій Америці".

Слід людини, якому, за підрахунками фахівців, виявилося близько 15 тис. років, був знайдений в 2010 році студентом Чилійського університету Austral de Chile. Дослідженням даної знахідки зайнялися вчені університету, в тому числі палеонтолог Карен Морено, є куратором дослідження.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Вона повідомила, що поблизу знахідки були виявлені кістки тварин. Для підтвердження приналежності сліду саме людині, а також визначення приблизного віку копалин у вчених пішов не один рік.

Через кілька років вчені прийшли до висновку, що знайдені сліди відносяться до пізнього Плейстоцену — епоху четвертинного періоду, що почалася 2,588 мільйонів років тому і закінчилася 11,7 тисяч років тому.

За словами археологів, вдалося встановити вік знахідки, завдяки органічному рослинного матеріалу, який вилучили з місця розкопок.

Вчені відзначили, що в тих же шарах ґрунту були знайдені кам'яні знаряддя, які можна вважати додатковим свідченням того, що в Південній Америці в той час вже жили люди. Раніше чилійським археологам вдалося знайти людський слід віком 14,6 тисяч, але в науковому співтоваристві тривали суперечки про час заселення континенту.

Найдавніші сліди наших предків, вік яких оцінюється в 3,5 мільйонів років, були виявлені в Танзанії.

Раніше вважалося, що люди жили на території Америки не більше 12 тис. років тому, але дана знахідка вказує на інші факти. Карен Морено зазначила, що цей слід є найстарішим зі знайдених на континенті, і він доводить факт існування людей в Америці 15 тис. років тому.

В Університеті Сан-Паулу, Бразилія, дослідники музею археології вивчили артефакти, які доводять, що мисливці-збирачі у південно-західній частині Амазонії стали фермерами більше 6 тис. років тому.

Нагадаємо, названа нова теорія виникнення сучасних людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стародавня нога привела вчених до невідомого виду вимерлих людей.

Також "Знай.uа" писав, вчені показали, яким буде людство через 1000 років, дуже оптимістично.