177 років тому у світ вийшов перший "Кобзар" - зЗбірка поезій Тараса Шевченка, яка стала дороговказом для поколінь наших співвітчизників.

30 квітня 1840 року петербурзький цензор Петро Корсаков підписав квиток на видачу "Кобзаря" Тараса Шевченка з друкарні Є. Фішера. Ця дата вважається днем виходу в світ першого "Кобзаря".

Перший "Кобзар" побачив світ накладом 1 000 примірників по 114 сторінок. Зворот першого аркуша книжки був прикрашений офортом за малюнком Василя Штернберґа "Кобзар із поводирем". Це не ілюстрація до окремого твору, а узагальнений образ Кобзаря, який і дав назву збірці.

Видання "Кобзаря" було зроблено ярижкою (орфографія української мови, основана на російських правилах читання – ред). Справа в тому, що Емський указ російського уряду забороняв окрему українську абетку, а до друку допускалися лише тексти, записані "без отступления от общерусской орфографии".

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Показати ще

На той час Тарас Шевченко вже написав поеми "Катерина", "Тарасова ніч", "Іван Підкова", балади "Перебендя" і "Тополя", послання "До Основ`яненка", думку "Нащо мені чорні брови ..." Ці твори поета склали першу його поетичну збірку "Кобзар". Безпосередньо перед виданням збірки і спеціально для неї Шевченко написав вступний вірш-заспів "Думи мої, думи мої ...", який вмістив на початку книги.

Із усіх прижиттєвих видань творів Шевченка перший "Кобзар" 1840 року був найбільш привабливий зовні: гарний папір, зручний середній формат, чіткий шрифт, рівний набір, продуманий розподіл тексту та його частин. Кожний твір розпочинався зі спуску на непарній сторінці, а у поемі "Катерина" так починався й кожен з п'яти розділів.

Продавали "Кобзар" по карбованцю сріблом за примірник.

Розійшлась книга Шевченка дуже швидко і успіх її був величезний. Жодна з попередніх українських книжок не набула такого поширення. Заборона й вилучення "Кобзаря" після арешту Т.Г. Шевченка у 1847 році зробили цю реліквію української літератури раритетом ще за життя поета. Повернувшись із заслання, Шевченко й сам не мав свого першого "Кобзаря". Сьогодні у світі збереглося лише кілька примірників цього видання.