1 травня 1945 року у Берліні покінчив життя самогубством Пауль Йозеф Геббельс, міністр пропаганди в нацистській Німеччині. Він і його дружина Магда пішли з життя на другий день після самогубства фюрера, попередньо отруївши своїх шістьох дітей ціанистим калієм.

Ніхто з дітей Геббельса не здогадувався, що їм судилося померти. Ні дванадцятирічна Хельга, ні одинадцятирічна Хільда, ні восьмирічна Хольда, ні шестирічна Хедда, ні чотирирічна Хайда, ні дев'ятирічний Хельмут.

Всіх своїх дітей Геббельси називали іменами на букву "Н" на честь Гітлера (Hitler), а фюрер був хрещеним батьком кожного з них. Щоправда, він завжди виділяв старшу доньку Хельгу, яку при хрещенні тримав на руках.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

За іронією долі, син Магди від попереднього шлюбу теж носив ім'я на букву "Н" - Харальд. Після розлучення батьків хлопчик залишився жити з батьком, але, одружившись на Магді, Геббельс дуже швидко знайшов спільну мову з пасинком, заприязнився з ним, і Харольд незабаром переїхав в нову сім'ю до матері.

Він став єдиним з дітей Магди, що залишився живим: в кінці квітня 1945 році Харальд перебував у таборі військовополонених в Північній Африці. У 1944-му він служив лейтенантом в люфтваффі, в Італії був поранений і заарештований союзними військами.

У прощальному листі Магда написала до свого першого сина: "Світ, який прийде після Фюрера, не вартий того, щоб в ньому жити. Тому я і беру дітей з собою, йдучи з нього. Шкода залишити їх жити в тому житті, яке настане. Милостивий Бог зрозуміє, чому я зважилася сама взятися за свій порятунок".

Магда Геббельс обожнювала Гітлера. У 1938 році саме він врятував їхню сім'ю від розлучення.

Геббельс тоді захопився чеської актрисою Лідою Бааровою. Настільки серйозно, що навіть намагався накласти на себе руки, коли Гітлер на прохання Магди зажадав припинити роман. Геббельс у відповідь подав прохання про відставку, сподіваючись розлучитися з дружиною і виїхати з Бааровою за кордон. Гітлер прохання не прийняв. Баарову повернули на батьківщину, а Геббельса - в лоно зразкової арійської сім'ї.

Ліда Баарова

22-го квітня 1945 року біля 17.00 Геббельс разом з дружиною Магдою і шістьма дітьми покинули свою квартиру на Герман Герінг Штрассе і спустилися в бункер фюрера. Назавжди…

За офіційною версією, увечері 1 травня 1945 року 12-та літню Хельгу, 11-річну Хільда, 9-річного Гельмута, 8-річну Хольд, 6-річну Хедден і 4-річну Хедден вклали спати. До них увійшла мати і сказала: "Не бійтеся. Доктор зробить вам укол, який роблять дітям і справжнім солдатам", після чого покинула кімнату.

За словами дантиста Геббельсів Гельмута Кунца, він зробив ін'єкції морфію "спочатку двом старшим дівчаткам, потім хлопчикові, а потім іншим дітям, що зайняло близько 10 хвилин".

Гельмут Кунц

Після цього Магда принесла в кімнату капсули з цианістим калієм. Умертвити власноруч дітей вона була не в змозі і попросила про це Кунца, але той відмовився, посилаючись на те, що зовсім недавно втратив своїх двох доньок під час авіанальоту.

Тоді Магда покликала доктора Штумпфеггера. Хірург, оберштурмбанфюрер СС Людвіг Штумпфеггер належав до числа довірених осіб шефа СС Генріха Гіммлера. За непідтвердженими даними, саме він вклав дітям у роти роздавлені ампули, що спричинили швидку смерть.

Нагадаємо, 30 квітня 1945 року 56-літній фюрер Німеччини і його 33-літня дружина Єва Браун покінчили життя самогубством. Згідно з останньою волею Адольфа Гітлера їх тіла були облиті бензином і спалені.

Як повідомляв портал Знай.ua, Гітлер не приховував своїх намірів колонізувати Україну.

Також Знай.ua писав, знайдено "прощальний" документ Адольфа Гітлера