Дослідникам вдалося знайти докази існування біблійного царя. Так цар моавітян Балак, що згадується в Старому Завіті, можливо, був реальною історичною особою, правителем регіону, розташованого південніше річки Арнон на території сучасної Йорданії, — це випливає з нового читання пошкодженого тексту на стелі Меша IX століття до нашої ери, найдовшого напису біблійної епохи.

Про це повідомили вчені з Університету Тель-Авіва і Університету Лозанні. Свою роботу вони опублікували в Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University, передає N+1.

Як заявляють фахівці, на 3-тисячолітній базальтовій стелі вдалося знайти ім'я правителя Балака. Варто відзначити, що він є ключовим персонажем біблійної притчі в Книзі Чисел. У ній цар, зокрема, вимагав від пророка Валаама проклясти народ Ізраїлю.

У написах на стелі 34 рядки, зроблених на моавітській мові, яку можна розглядати як діалект давньоєврейської. Для напису використанийа різновид фінікійського алфавіту.

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Напис на стелі Меша: темні ділянки — збереглися фрагменти стели, світлі — відновлені з пап'є-маше

Як припускають дослідники, древній цар Балак може бути цілком історичною особистістю, яка може походити на віщуна Валаам. Якого до 8 століття вважали вигаданим.

Так на стелі зазначено, що Балак є царем древніх євреїв. І правив він у південній частині Моава. Також вченим вдалося з'ясувати, що Балак був суперником іншого стародавнього царя — Меша. Вони конкурували за право бути першим в Моаві.

Вчені відзначають, що Балак, судячи з усього, був моавитянским царем і його царство знаходилося на південь від річки Арнон, і тому автори "з обережністю" припускають, що саме його ім'я було наприкінці 31 рядка.

Якщо їхня гіпотеза вірна, то це означає, що Балак був історичною особою, як і пророк Валаам, який до виявлення напису з Дейр Алла в 1967 році теж вважався вигаданим персонажем.

"Нові фотографії Меша Стели і стиснення вказують на те, що читання "Дім Давида", прийняте багатьма вченими протягом більше двох десятиліть — більше не варіант", — укладають вчені, — "З належною обережністю ми пропонуємо ім'я царя Моавії Балака, який, згідно розповіді Валаама з книги чисел 22-24, прагнув накликати божественне прокляття на народ Ізраїлю".

Зазначимо, що стела царя Меша, або "Моавітський камінь", була знайдена англіканським місіонером Фредеріком Кляйном, які жили в Єрусалимі і багато подорожував Палестиною.

Однак, пізніше бедуїни в Туреччині розкололи камінь на кілька десятків частин, деякі з яких кочівники розібрали і використовували як талісмани.

Клермон-Ганно і британець Чарльз Уоррен спільними зусиллями зібрали 57 фрагментів, що складали близько двох третин напису. Відтиск на пап'є-маше залишився єдиною повною копією напису, який і сьогодні є найдовшим позабіблейським текстом тієї епохи, знайдений в Палестині. Зараз відновлена стела зберігається у Луврі.

Нагадаємо, хто ж така свята Марія Магдалина насправді. Історія її життя до сьогоднішнього дня оповита таємницями.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Біблії знайшли згадки про марсіан. Рабин зробив сенсаційну заяву про зародження життя на Землі.

Також "Знай.uа" писав, ким Юда Іскаріот був насправді. Вчені знайшли унікальний артефакт, спростовує всі біблійні розповіді.