Одні люди на Алтаї називають принцесу Кадин, інші називають її богатиршею Очибола, а треті принцесою Укока. Але насправді це одна і та ж особа, яка донині турбує уми вчених.

Відомо, що археологи виявили алтайську мумію в розграбованому самотньому кургані на плоскогір'ї Укок. Під розореною могилою вчені виявили ще одне поховання: під колод перекриттям знаходився дерев'яний саркофаг, останки шести коней і домашня начиння, пише "Моя планета".

У саркофазі під шаром льоду знайшли муміфіковані останки забальзамированной 25-річної дівчини. Вона була одягнена в шовкову сорочку, вовняну спідницю, на голові був парик і головний убір.

Це була дуже незвичайна жінка. Вона була похована в окремому Кургані, з нею було шість коней. Також у неї були незвичайні речі. Всі вказувала на те, що в Кургані була справжня Алтайська принцеса.

Популярні новини зараз

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Мумію плато укок вивчають вже більше 20 років. За цей час з нею було проведено безліч досліджень. Наприклад, вдалося повністю відновити пазирикський обряд бальзамування.

Найбільше шокували дослідників татуювання, які були на тілі алтайської принцеси. Стародавній майстер зобразив на тілі дівчини химерні малюнки: суміш реальних і фантастичних тварин.

Вчені впевнені, що пазырыки робили татуювання не тільки для краси — вони використовували їх як паспорт або візитну картку.

На лівій руці алтайської мумії археологи нарахували чотири татуювання. Найбільша — міфічний олень з дзьобом грифона і рогами козерога. У деяких народів Азії це фантастична тварина символізувало зв'язок з потойбічними світами.

На жаль, однозначно розшифрувати значення цієї татуювання сьогодні практично неможливо.

Варто відзначити, що на Алтаї окремий Курган споруджують тільки для обізнаних людей, тобто для шаманів. При цьому курган може бути виконаний з дерева, наприклад, це може бути дерев'яний будиночок. Тату також вказують на те, що вона могла бути шаманом.

Реконструкція особи алтайської принцеси

До всього іншого археологи не виявили родини дівчини. Якщо принцеса була без сім'ї, то вона могла бути шаманкой. Суперечки про її походження і соціальний статус тривають. Можливо, в майбутньому і на це питання наука дасть остаточну відповідь. А значить, це не кінець історії.

Проте вченим вдалося точно встановити причину її смерті. Дівчину з плато укок вбив рак молочної залози. Онкологічне захворювання розвивалося мінімум три роки. Хвороба досягла четвертої — кінцевою — стадії. Це був остаточний діагноз, встановлений через 2500 років.

Нагадаємо, вчені розповіли, де жили найдавніші мумії у світі, і це не Єгипет.

Як повідомляв портал "Знай.uа", жива мумія Хамбо-лами Даші Доржо Ітігелова першою потрапила в руки вчених.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили найбільшу таємницюєгипетських мумій.