Біля пірамід Гізи археологам вдалося виявити частину кладовища віком 4500 років. На кладовищі дослідники відкопали кілька гробниць, одна з яких містила останки двох осіб в саркофагах. Про це пише Live Science.

Кладовище знайшла єгипетська археологічна група на чолі з Мостафой Вазірі, Генеральним секретарем Вищої ради старожитностей міністерства.

Поховані чоловіки жили майже 4500 років тому, за часів П'ятої династії. Колишній міністр старожитностей Єгипту Заки Хавасса розповів, що виявлене кладовище розташоване поруч з тим, де покоїлися останки людей, що побудували піраміди в Гізі.

Популярні новини зараз

"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Відомо, що в одній з гробниць був похований якийсь Бенуи-Ка — жрець богині закону Маат, суддя та володар загадкового титулу "очищувач царів Хафра, Усеркафа і Ниусерри". В другій гробниці знаходяться останки "володаря великих земель", "наглядач за новими поселеннями" і "очисник царя Хафра" на ім'я Нуї.

Відомо також, що їх саркофаги були знайдені непошкодженими, а їх останки, ймовірно, всередині; однак жодної інформації про них не було випущено.

Головна проблема вчених полягає в тому, що незважаючи на те, що і Нуї, і Бенуи-Ка, судячи з усього, належали до вищої єгипетської знаті, в історичних документах їх імена не зустрічаються.

Крім тіл в гробниці було знайдено вапнякова статуя, яка може зображати Бехнуй-Ка або Нві, кам'яні гравюри і дерев'яні маски.

За словами археологів, згодом цей некрополь повторно був використаний приблизно 2,6 тис. років тому. Така практика відповідає традиціям Стародавнього Єгипту. Дослідження на новому кладовищі тривають, і, вірогідні, нові відкриття.

Відзначимо, не без підстав можна вважати, що єгипетські піраміди в Гізі є справжнісіньким кладовищем для аристократів, на якому в свій час було поховано чималу кількість людей.

Нагадаємо, вчені розповіли, де жили найдавніші мумії у світі, і це не Єгипет.

Як повідомляв портал "Знай.uа", жива мумія Хамбо-лами Даші Доржо Ітігелова першою потрапила в руки вчених.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили найбільшу таємницю єгипетських мумій.