В селі Городківка на Вінниччині знайшли антропоморфну кам'яну стелу часів бронзової епохи. Про це заявив завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло Потупчик, передає "Укрінформ".

"Цю стелу з підніжжя одного з курганів викопали трактористи, затягли в лісосмугу і кинули. Знайшли її місцеві краєзнавці. Схожі стели ми знаходили і раніше. Втім, це досить рідкісна для наших днів знахідка, так як 90% курганів у свій час були розорані. І ті стели, які там знаходилися, були розбиті і в більшості своїй не дійшли до нас у первозданному вигляді. Скажімо, на території області мені відомо про чотири подібні знахідки, а городківська стела – п'ята", - розповів Потупчик.

Також він додав, що кам'яна стела повторює контури людського тіла. Збереглася її права частина, де чітко видно риси обличчя. Відомо, що знахідці понад 5 тисяч років.

"Це визначення віку відносне, оскільки стела знайдена не в місці залягання, а була перевідкладена. Тому продатувати її за супутніми знахідками або якимись іншими методами зараз вже неможливо. Типологічно вона схожа на ті, що знаходили в курганах епохи бронзи. Але може відноситися і до скіфського періоду, оскільки невідомо, з якого кургану її викопали і якого віку поховання там були", – пояснив чиновник.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Нагадаємо, що ізраїльські дослідники виявили раннє зображення Ісуса Христа.

Як повідомляв портал Знай.uа, ученим вдалося розкрити таємницю "хоббітів".

Також портал Знай.uа писав, що в некрополі Верхнього Єгипту археологи знайшли найдавнішу копію "Книги двох шляхів".