Вчені з Кембріджського університету, після дослідження середньовічних артефактів з усієї Європи, прийшли до висновку, що загадкове зникнення норвезьких поселень в Гренландії в XV столітті могло спровокувати надмірне полювання на моржів для їх бивнів.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби університету.

вікінги

Вчені заявляють, що засновані Еріком Рудим після його вигнання з Ісландії в 985 році норвезькі громади в Гренландії процвітали століттями, навіть отримали свого єпископа, перш ніж зникнути в 1400-х роках, залишивши тільки руїни. Дослідження вчених показало, що протягом сотень років майже всі моржеві бивні, які продавалися в Європі, походили від моржів, на яких полювали в морях, доступних тільки через норвезькі поселення на південно-західній Гренландії.

морж, 24 канал

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

Ікла моржів були цінним середньовічним товаром, який використовувався для різьблення предметів розкоші або фігур для таких ігор, як шахи. Однак дослідження також вказує на те, що з часом ікла моржів надходили від все дрібніших тварин, часто самок, а генетичні та археологічні дані свідчать про те, що на цих тварин полювали все далі на північ, що означає триваліші та важкі мисливські походи за меншу винагороду. Колоністи в Гренландії залежали від поставок з Європи заліза і деревини, які вони отримували переважно в обмін на бивні моржів.

Таким чином, на думку вчених, занепад норвезької Гренландії, можливо, було викликано "ідеальним штормом" збіднених ресурсів і нестабільних цін, посилених змінами клімату.

Нагадаємо, знайдено унікальне місце на Землі — дощів не бачили 2 мільйони років.

Як повідомляв Знай.uа тисячолітню могилу слов'янської Валькірії знайшли в несподіваному місці: де покоїться жінка-воїн.

Знай.uа писав, Арктика на межі зникнення: що сталося з одним із найсуворіших регіонів Землі, фото.