У Шотландії дослідники знайшли гербову печатку XVI століття для таємних послань. Артефакт виявили на руїнах замку Дунівейг, який свого часу був відібраний королем у волелюбного клану Макдональд і переданий їхнім ворогам — клану Кемпбелл.

В Шотландії протягом багатьох століть велося протистояння і навіть ворожнеча між прихильниками і противниками сильної королівської влади. Гірський клан Макдональд вважався одним з найбільш небезпечних супротивників корони, в той час як Кемпбели підтримували централізовану владу спочатку шотландського, а потім англійського королів.

Розкопки, де знайшли печатку клану Кемпбеллів, Antiquity Publications Ltd

Указ про конфіскацію володінь Джона II Макдональда, землі якого почали поступово займати представники ворожого клану, було підписано у 1493 році королем Яковом IV Стюартом. З часом вплив Кемпбеллів значно зріс і в 1615 році вони зайняли батьківщину Макдональдів — замок Дунівейг на острові Айла.

Печатка у формі квітки, яку виявили на руїнах замку Дунівейг, виготовлена зі сплаву свинцю і олова з сурмою і сріблом. На зворотному боці друку викарбувана дата — 1593 рік, і стоїть клеймо майстра — DM. Вчені вважають, що мова йде про ювеліра Девіда Мілна, який жив в Единбурзі і спеціалізувався на таких печатках. Печатка скоріш за все належала серу Джону Кемпбеллу з Каудора (1576-1642 роки), який і захопив цитадель Макдональд.

Популярні новини зараз

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Печатка для таємних послань Кемпбелів, фото: Antiquity Publications Ltd

Дослідники припускають, що печатка використовувалася для секретного листування з королівською родиною, засвідчуючи справжність депеші. Варто зауважити, що Макдональди чотири рази відбивали свій замок у ворожого клану, однак щоразу Кемпбеллам вдавалося повернути його назад. Важливу печатку було заховано в таємному місці під час однієї з облог, і в метушні наступних подій вона була загублена. Історія Макдональдів закінчилася після різанини в Гленко взимку 1692 року, коли Кемпбели вбили всіх беззбройних горянинів в покарання за нелояльність королю.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, дельфіни та лебеді "покинули" Венецію — як тріумф дикої природи під час пандемії обернувся розчаруванням. Неймовірні історії про диких тварин тішили людей на фоні пандемії, яка охопила планету

Як повідомляв Знай.ua, восьминогом об кригу — як працював ритуал "магії" на удачу і чому його заборонили. В американському Мічигані заборонили кидатися восьминогами у громадських місцях

Також Знай.ua писав, як на Хелловін — прикордонники переодяглися в горил, аби одурити настирливих тварин. Мавпи вибираються з джунглів і буквально атакують місцевих жителів.