Ізраїльські науковці спростували міф, згідно з яким Велика Китайська стіна була призначена тільки для захисту від набігів монголів.

Дослідникам вдалося з’ясувати, що частину споруди використовували для контролю над торговельними шляхами і зборів податків, повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Велика китайська стіна, фото: youtube

Вперше науковці нанесли на карту Північну лінію стіни довжиною 740 кілометрів, яка знаходиться на території сучасної Монголії. Споруда проходить через долини, має відносно невелику висоту і розташовується поруч з дорогами, які ніколи не використовували у військових цілях.

За словами археологів, це свідчить про те, що Китайська стіна ще й обмежувала пересування цивільного населення та худоби, а також полегшувала збір податків, особливо в часи холодних періодів, коли люди переводили домашніх тварин на більш теплі південні пасовища.

Популярні новини зараз

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Показати ще

Як відомо, стіна Чингісхана (північна лінія) була побудована між XI і XIII століттями, а будівництво Великої Китайської стіни почалося в третьому столітті до нашої ери і продовжилося до 1644 року. Повна довжина споруди становить понад 21 тисячі кілометрів. Це робить її найбільшим пам'ятником архітектури в історії людства. Товщина становить менше десяти метрів, тому історичну пам'ятку вкрай складно розгледіти з навколоземної орбіти.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, з дна Середземного моря витягли якір Афродіти часів стародавніх римлян.

Як повідомляв портал Знай.uа, в артефакті з біблійного святилища, яке розташоване недалеко від Єрусалима археологи знайшли коноплю.

Також портал Знай.uа писав, що в Італії археологи відкопали в місцевих виноградниках вкрай рідкісну римську мозаїку.