У Міністерстві охорони здоров'я України назвали 10 продуктів яким можна "заїдати" стрес. Водночас у випадках, якщо впоратися зі стресом вдається лише за допомогою їжі, фахівці радять звернутися до спеціаліста з психічного здоров'я.

Про це йдеться у новому дописі на офіційній фейсбук-сторінці Міністерства охорони здоров'я України.

"Якщо під час стресу рука тягнеться за улюбленим снеком або іншим смаколиком, знайте, ви не самотні. Багато людей задовольняють їжею емоційні потреби та знижують тривожність. Якщо ж такої можливості немає, пропонуємо підбірку з 10 корисних продуктів, які здатні позитивно впливати на нашу нервову систему, від наших партнерів, платформи доказової інформації про здоров'я під час війни "Бережи себе", - йдеться у повідомленні. МОЗ

Дієта, харчування: фото doctorpiter

10 продуктів, якими можна "заїдати" стрес:

  1. Субпродукти. Мова йде про печінку, серця, нирки та інші органи тварин, які ми вживаємо в їжу. Вони є багатим джерелом вітамінів групи В, які необхідні для контролю стресу. Наприклад, шматочок яловичої печінки (85 грамів) забезпечує понад 50% добової норми вітаміну B6 і фолієвої кислоти, понад 200% рибофлавіну й понад 2000% вітаміну B12.
  2. Яйця. Яйця містять багато поживних речовин, необхідних для здорової реакції на стрес. Особливо цінний в їхньому складі — холін (вітамін В4), який відповідає за загальне здоров'я мозку і захищає від стресу.
  3. Жирна риба. Лосось, скумбрія, сардини, форель та оселедець багаті ненасиченою жирною кислотою омега-3, яка впливає на когнітивні функції й сприяє психічному здоров'ю. Рекомендується вживати 2-3 порції жирної риби на тиждень, але не більше. В протилежному випадку дисбаланс омега-3-6-9 може збільшити ризик розвитку розладів настрою та підвищення тривожності.
  4. Петрушка. Ця зелень насичена каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами. Ці антиоксиданти нейтралізують вільні радикали (нестабільні молекули) й захищають клітини від окислювального стресу. Вчені пов'язують його з багатьма захворюваннями, зокрема з психічним розладами — депресією та тривогою.
  5. Часник. Містить багато сполук сірки, які сприяють підвищенню рівня глутатіону. Цей антиоксидант стоїть у першій ліній захисту організму від стресу. Він зменшує симптоми тривоги та депресії.
  6. Тахіні. Ця кунжутна паста є чудовим джерелом амінокислоти L-триптофану, яка бере участь у синтезі нейромедіатора серотоніну, який своєю чергою покращує настрій.
  7. Насіння соняшника. Ефективно вбиває бажання щось погризти, а також є чудовим джерелом вітаміну Е, магнію, марганцю, селену, цинку, вітамінів групи В і міді.
  8. Броколі. Раціон, багатий на хрестоцвітні овочі (наприклад, броколі чи цвітну капусту), може знизити ризик розвитку деяких видів раку, серцевих захворювань та психічних розладів, зокрема депресії, стверджують фахівці.
  9. Ромашка. Здавна ромашку використовували як головний природний антистрес. Чай з ромашки та ромашковий екстракт сприяють спокійному сну та зменшують симптоми тривоги й депресії.
  10. Чорниця. Містить багато флавоноїдних антиоксидантів, які мають потужну протизапальну та нейропротекторну дію. Можуть допомогти зменшити запалення, пов'язане зі стресом, і захистити від пошкодження клітин нервової системи.

Продукти, якими можна "заїдати" стрес, facebook.com/moz.ukr

Популярні новини зараз

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати