Росія вчергове завдала ракетного удару по нашій території, а постійна небезпека неабияк впливає на психічне здоров'я людей.

У Міністерстві охорони здоров'я оприлюднили вправи тим, хто дуже боїться повітряних тривог та не може опанувати свій страх.

Повітряна тривога, скріншот: YouTube

Тетяна Сіренко, заступниця директора Центру психічного здоров’я та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України, поділилася вправами що допоможуть побороти сильну паніку та страх.

Популярні новини зараз

Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені

У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Показати ще

1. Для нормалізації дихання: покладіть руки на живіт і під час вдиху уявляйте, що надуваєте кульку, яка розташована в середині живота. Під час видиху здувайте кульку. Це дасть змогу заспокоїти вегетативну нервову систему. Ще більшого ефекту можна досягти, якщо довжина видиху буде вдвічі довшою за вдих. Наприклад, вдих — 1–2–3, видих — 1–2–3–4–5–6. Цю вправу варто робити кілька разів на день.

Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube


2. Вправа "Метелик": схрестить долоні, зачепившись великими пальцями — це нагадує метелика. Прикладіть долоні до грудей та по черзі ритмічно простукуйте по ключиці. Через внутрішні вібрації ви будете чути звуки, як гучне серцебиття — це заспокоїть вас. Продовжуйте цю вправу, поки не відчуєте, що дихання вирівнялося.

Стрес, фото pxhere

3. Вправа для людних місць. Якщо надмірний страх та неприємні відчуття застали вас у людному місці, спробуйте перевести погляд на людей, що вас оточують, сконцентруйтеся на деталях та особливостях їхньої зовнішності та вигляду. Це чоловіки чи жінки? Яка в них зачіска? Якого переважно віку? Які аксесуари вони мають: парасольки, окуляри, сумки. Можна зосередити увагу на комусь одному та спробувати визначити вік, професію, хобі тощо.

Нагадаємо, ми писали, що аптеки показали, скільки заробили за день ажіотажу через е-рецепт: виторг зріс в п'ять разів.

Як повідомляв "Знай.ua", як українцям придбати ліки у селі: уряд пропонує відкрити мобільні аптеки.

Також "Знай.ua" інформував, як забезпечити здорову та щасливу пенсію, через роки важкої праці: лікар поділився ідеальним "рецептом.