Якість питної води безпосередньо впливає на життя і здоров'я людини, особливо в умовах, коли поряд у тебе знаходиться країна-агресор, яка в якийсь момент може знищити Каховську ГЕС.

Іноді виникають сумніви щодо чистоти води. Звертатися до фахівців для проведення спеціальної експертизи може бути складним та тривалим процесом. Але є прості і доступні для кожного способи перевірки води в домашніх умовах без використання спеціального обладнання.

Вода з крану. Фото: скрін youtube

Давайте розглянемо, як самостійно перевірити якість води:

  1. Колір, запах, прозорість: чиста вода має бути прозорою, без кольору та запаху. Якщо вода має каламутний, жовтий або неприємний запах, це може свідчити про проблеми якості води.

    Популярні новини зараз

    ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

    З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

    Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн

    ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації

    Показати ще
  2. Опади, домішки: вода, ясна річ, повинна бути без осаду та домішок. Щоб перевірити це, можна набрати воду в чисту прозору склянку і докладно розглянути її. Якщо спостерігається наявність дрібних частинок або осаду, це може свідчити про низьку якість води, яку не рекомендується вживати.

  3. Смак води може вказувати на її якість. Чиста вода повинна мати нейтральний смак без будь-яких солодощів. Якщо вода має виражений смак, це може бути ознакою проблем з її якістю.

Якщо вам потрібно точно визначити якість води, можна скористатися спеціальними тестами промислового виробництва. Вони доступні для придбання більшості аптечних закладів і не дорогі. З їхньою допомогою можна визначити вміст різних забруднювачів, таких як нітрати, бактерії, мідь, свинець тощо.

Вода з крану в Кривому Розі. Фото: Telegram

Якщо під час перевірки ви побачили відмінності від норми, можливо, варто перевірити роботу водоочисного фільтра. Слід зняти фільтр та оглянути його стан, можливо, він потребує заміни. Якщо фільтр функціонує належним чином, але вода все ще викликає підозри, краще звернутися до найближчої біохімічної лабораторії для проведення додаткових тестів.

Нагадаємо, підрив Каховської ГЕС: у Кривому Розі жителі у паніці скуповують воду

Як повідомляв "Знай.ua", як знезаразити воду, щоб не нашкодити здоров'ю після знищення Каховської ГЕС: корисні поради

Знай.ua писав, люди з дахів благають про допомогу: воїни ЗСУ з дрону показали пекло на лівому березі Дніпра