Чи може газування призводити до утворення каменів у нирках? Медичні фахівці, урологи, розповіли про фактичний зв'язок між газуванням та камінням у нирках — чи це, як зазвичай це буває, черговий міф.

Згідно з інформацією, яку опублікував журнал Health, на даний момент немає наукових досліджень, що підтверджують зв'язок між газуванням та ризиком утворення ниркових каменів.

історія газировки

Хоча варто зазначити, що це питання просто не досліджувалося належним чином. Теоретично газування, звичайно, може збільшити ризик утворення каменів у нирках. Мінеральний склад газованих вод може значно відрізнятися, що ускладнює зробити однозначні висновки щодо впливу всіх газованих напоїв на ризик ниркового каміння. Тим не менш, у них все ж таки можна виявити стандартні інгредієнти.

Один із таких компонентів – бікарбонат натрію. Ця речовина може збільшити ризик каменів у нирках, оскільки високий вміст натрію під час дієти можна вважати серйозним фактором ризику. Хоча якщо ви випиваєте лише одну склянку газування на день, то жодного негативного ефекту ви не відчуєте.

Популярні новини зараз

Хвиля подорожчання зачепила продукти першої необхідності: скільки зараз коштують популярні крупи та макарони

Що буде з пенсіями у 2025 році: ухвалено важливе рішення

Комуналка злетить на 75%: українцям порадили затягнути паски та попрощатися з заначками

Мирний план Зеленського чи зникнення путіна? Астрологиня розповіла, як переможе Україна

Показати ще

Бікарбонат може впливати на рівень кислотності (pH) сечі, а зміна кислотності якраз може сприяти утворенню каменів у нирках. Однак варто нагадати, що це лише теоретичні дані. Бо є ймовірність, що газування може працювати навіть із протилежним ефектом.

Кока-кола, скріншот: YouTube

Цю думку підтверджує уролог Вікас Десай, а також доктор медичних наук Філіп Гокстра. Все через кальцій. Він зв'язується з оксалатом у кишечнику, заважаючи його попаданню в сечу та зменшуючи ризик утворення каменів у нирках.

Нагадаємо, які вітаміни не можна поєднувати: лікарка пояснила, чим це загрожує і дала цінні рекомендації

Як повідомляв "Знай.uа", МОЗ пояснило, кому краще не купувати калій йодид через протипоказання: список немаленький

Знай.uа писав, дієтологи назвали продукт, який небезпечно вживати в спеку: все може акінчитися дуже плачевно