"Приємного апетиту" - ми говоримо цю фразу щоразу, за будь-якої зручної нагоди, коли хтось навколо нас снідає, обідає або вечеряє.

Це звичка, ніхто не замислюється над змістом, бо тут, начебто, все зрозуміло — людина в такий спосіб смачно поїсть. Однак із цим виразом зовсім не все так просто. Все починалося з того, що люди читали молитву перед їжею і таким чином висловлювали подяку Богові за те, що на столі є все те, що зараз опиниться в їжі.

Застілля, кадр з відео

Коли прийшла радянська влада, релігійна тематика була заборонена... образ Ісуса потрапив до списку "небажаних" і вираз "приємного апетиту" набрав популярності, його має вжити той, хто готував їжу, запрошуючи таким чином гостей за стіл.

Хоча варто відзначити, що інший контекст руйнував цю фразу, роблячи її невідповідною. Навіть психологи зазначають, що її будь-хто може сприйняти як порушення особистих кордонів. Бо, бажаючи "приємного апетиту", навмисно чи ні, але ви "заглядаєте" людині до рота.

Популярні новини зараз

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Показати ще

Застілля, фото: kagarlyk.city

Езотерики теж не без розуму від цього вираження, бо "приємного апетиту" може мати зворотний від приємного ефект. Таким чином, ви ризикуєте нашкодити людині... зокрема, залучити проблеми із ШКТ. Особливо неприємним може бути ефект, якщо ви кажете це нещиро.

Є й інші варіанти, як побажати людині смачно поїсти, не використовуючи "приємного апетиту" - якщо це ваші гості - "будь ласка" та "насолоджуйтесь".

Нагадаємо, кожна чашка гробить організм: експерти розповіли, від якого чаю краще відмовитись

Як повідомляв "Знай.ua", для тих, хто "не відлипає" від екрану: як подолати залежність від телефону - прості поради

Знай.ua писав, з'їжте це негайно: продукти, які повинні завжди бути у вашому раціоні - ви навіть заощадите