Щоб морква достояла в гарному вигляді до весни, потрібно спочатку її правильно зібрати і зберігати. Якщо правильно визначити час збирання моркви, то врожай буде солодким та великим.

Оскільки, при +4 морква перестає рости, а щойно починаються морози – плоди гниють, слід її зібрати до середини вересня. Загалом рекомендується встигнути зібрати врожай доти, доки не настануть морози.

Морква. Фото: Youtube

У той же час надто рано викопувати моркву теж не варто, адже опущений у підвал чи льох урожай може почати гнити через різкий перепад температур. Йдеться про пізньостиглих сортах. У середньому викопувати врожай потрібно вже після 110 днів від посадки.

Першою ознакою збору врожаю вважається жовте бадилля. Ранні сорти слід збирати вже в середині літа. Оптимальними місцями для зберігання овочів узимку є льох і підвал.

Популярні новини зараз

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

Для цього візьміть дерев'яну або пластикову шухляду і насипте в нього близько 2 см піску. Пісок можна замінити тирсою, лушпинням цибулі або мохом. Важливо, щоб наповнювач був сухим та чистим. Далі розподіліть моркву на однаковій відстані, не зсипаючи її в купу, а обережно розкладаючи один проти одного. Викладайте шари, зверху засипте наповнювачем.

морква, скріншот з відео

Також використовують наступний досить зручний спосіб. Викладіть моркву в чисті поліетиленові пакети, киньте всередину хвойну тирсу, випустіть повітря і зав'яжіть пакет.

У холодильнику моркву зберігають в такий спосіб. Промийте її ретельно або потріть губкою, позбавляючи від бруду. Викладіть на рушник та просушіть. Далі зріжте кінчики з обох боків і зачекайте, поки вони теж висохнуть. Викладіть овочі в поліетиленовий або вакуумний пакет, випустіть повітря та щільно зав'яжіть.

Важливо враховувати середню тривалість життя овочів:

  • 1 рік - в лушпиння цибулі, хвойних тирсі або ящиках з піском;
  • 5-8 місяців – у закритих сухих ящиках без наповнювача.
  • 2-4 місяці – у поліетиленових пакетах.
  • 1-2 місяці – у міській квартирі у холодильнику.

врожай моркви, скріншот з відео

Нагадаємо, чому огірки порожні всередині: після цих порад ви ніколи не зіткнетеся з такою проблемою.

Раніше ми повідомляли, що будете з морквою всю зиму: найкращий період, щоби зібрати врожай.