Малина потребує особливого догляду восени. Зокрема, це правильне оброблення, обрізання, а також підгодовування.

Насамперед, слід пам'ятати, що довгі пагони є резервуаром для інфекцій та шкідників. Крім того, вони випаровуватимуть вологу навіть узимку, таким чином послаблюючи кореневища. Більше того, в сувору зиму ослаблені пагони все одно висохнуть або вимерзнуть.

Малина, скріншот: YouTube

Малину потрібно обрізати добре заточеним секатором. Необрізана малина наступного року дасть менший урожай. Зазвичай видаляють усі старі, хворі та ослаблені пагони. Загалом у кожної рослини має залишитися 4-6 пагонів. У той же час сорти, погано пристосовані до суворих зим, обрізають повністю, залишаючи на поверхні лише залишок пагона з 6-7 бруньками, який обов'язково вкривають на зиму.

Особливо важливим восени є полив малини, адже рослини не повинні йти на зимівлю з пересушеною кореневою системою. Особливо це актуально, якщо осінь була сухою. У такому разі обов'язково проведіть полив хоча б за тиждень перед заморозками.

Популярні новини зараз

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Показати ще

Обробляти малину восени від шкідників і хвороб не потрібно, адже вони вже пішли в зимову стадію і зберігаються або в ґрунті, або в рослинних рештках, які потрібно знищити при обрізанні.

Малина, скріншот: YouTube

У той же час восени обов'язково слід подбати про заходи захисту рослин від морозу та вітру. Наприклад, вертикальні пагони слід пригнути до землі, щоб вони не загинули від холоду та втрати вологи. Утримуючий шнур розташовувався на висоті 20-25 см від поверхні ґрунту.

Пригинають пагони після того, як листя малини опаде або буде пошкоджено осінніми заморозками - їх краще видалити та спалити. Не менш важливо своєчасно випрямити та підв'язати малину навесні.

Якщо зима сніжна, вкривати малину не потрібно. В іншому випадку можна використовувати геотекстиль, який покладіть кількома шарами поверх притиснутих до землі пагонів.

Малина / фото: Unsplash

Нагадаємо, що морква буде свіжою до весни: як правильно зберігати примхливий овоч.

Раніше ми повідомляли, що якщо ви робите це в саду восени, то наступного року будете без урожаю: 4 найчастіші помилки.

Також стало відомо, що кавова гуща допоможе у всьому: як ефективно використовувати її в побуті та навіть на городі.