Більшість дачників та городників вже звикли до того факту, що моркву необхідно сіяти навесні, проте досвідчені городники рекомендують робити це під зиму. У результаті, вам вдасться зібрати ранній урожай.

Важливо розуміти і прийняти той факт, що пророщене після зимівлі в грунті насіння витриваліше до хвороб і дає кращий результат.

Про те, як правильно зробити зимову грядку моркви, розповів один із українських блогерів-городників, який часто ділиться порадами у соціальних мережах.

Морква, скріншот: YouTube

Правильно виберіть сорт

Не всі сорти моркви підходять для посіву під зиму, особливо, якщо йдеться про сорти, що швидко проростають.

Популярні новини зараз

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Купуючи насіння, уважно прочитайте інформацію на упаковці. Там має бути прописано, чи можливе вирощування під зиму.

Кращі сорти для озимої моркви: Вітамінна, Курода, Нантська 4. Важливо враховувати і те, що втрати при озимому посіві будуть вищими. Тобто закладіть на 10%, а для гібридів на 20-25% більше насіння.

Коли сіяти

Підзимовий посів моркви важливо проводити у правильні терміни. Це необхідно робити, коли температура повітря регулярно тримається на 5 градусах або опускається нижче. У цей час земля починає твердіти.

Тобто посів можна проводити приблизно з кінця жовтня до листопада. Слідкуйте за прогнозом погоди, і якщо синоптики говорять про настання ще одного "бабиного літа", відкладіть посів. Важливо, щоб морква не проросла восени.

Посадка моркви, скріншот: YouTube

Як підготувати грядку

Сіяти моркву необхідно в безвітряному і добре освітленому місці. Грядку рекомендується розташовувати на невеликій височині, щоб сніг з неї зійшов насамперед.

Заздалегідь, доки земля ще не затверділа, підготуйте місце майбутнього посіву. Після перекопування грядки потрібно боронувати, приготувати борозни для посіву, на відстані 18-20 см, і накрити матеріалом, що не промокається, щоб до часу посадки вони не проросли бур'яни, і їх не розмило дощем.

Приготуйте заздалегідь суху суміш для загортання насіння. Сіяти будемо, коли земля вже холодна, береться до грудок і нею складно прикрити насіння.

Тому поки тепло, приготуйте суміш із землі та торфу в рівних частинах, переберіть її руками, щоб не було грудочок та просушіть на сонці. Зберіть у відра або мішки та залиште у сухому приміщенні.

Грунт повинен бути родючим і пухким, кислотність нейтральною або слабокислою. Сіяти моркву краще після таких культур, як рання картопля, гарбуз, інші баштанні, рання капуста, огірки, часник, цибуля.

Нагадаємо, обрізка малини восени: коли потрібно це робити, щоб отримати добрий урожай.

Раніше повідомлялося, борщ варитимете і на Великдень: як правильно зберігати буряк, щоб він пролежав до весни.

Також, висаджуйте полуницю вже зараз, щоб вистачило і собі, і навіть на продаж: 3 основні правила на осінь.