Антидепресанти – це ліки, які допомагають людям впоратися з депресією, але мають побічні ефекти. Не варто одразу лякатися – якщо про побочки пишуть, це означає, що препарат добре вивчений. Це не означає, що всі обов'язково зіткнуться із цим ефектом, проте такі випадки були зафіксовані.

Одним із найчастіших побічних ефектів антидепресантів є зниження сексуального потягу. Але важливо розуміти, що самі депресії теж можуть викликати такі проблеми, тому не завжди винний препарат.

Докладніше про це розповів Денис Микитин, Івано-Франківський лікар-стоматолог на своїй сторінці X.

Ліжко / фото: Freepik

"Крім зменшення статевого потягу існують і інші побочки, пов'язані з сексуальним здоров'ям: важко досягти оргазму, втрата збудження, оніміння статевих органів, еректильна дисфункція, пріапізм (тривала ерекція без збудження)", – уточнює Денис.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Є різні види антидепресантів, і кожен із них по-різному впливає на організм. Наприклад, селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІОС) можуть частіше викликати проблеми з лібідо, але це не означає, що вони будуть у всіх. До СІОС належать такі препарати, як ціпралекс, золофт та пароксетин.

Інші антидепресанти, такі як трициклічні або ІМАО, менше впливають на сексуальний потяг, але вони теж мають свої побічні ефекти.

Секс, фото з вільних джерел

Якщо раптом у вас знизилося лібідо на фоні прийому антидепресантів, важливо поговорити з лікарем. Він може скоригувати дозу чи призначити інший препарат. У деяких випадках згодом лібідо може відновитися саме.

"Багато людей, у яких знижено лібідо на фоні прийому АТ, можуть займатися сексом, але не мають для цього мотивації чи бажання. У такому разі можна пробувати робити те, що раніше допомагало досягти збудження, таким чином мозок перевчить його відчувати в нових для нього умовах", – радить Микитин.

Є ще одна цікава порада: спробуйте займатися сексом вранці до прийому антидепресантів, щоб зменшити вплив ліків на ваше бажання.

Головне – не соромтеся говорити з лікарем про такі побочки, адже вирішення проблеми завжди можна знайти.

Матеріали характеру новин не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем та зверніться до фахівця.

Нагадаємо, як не перетворити зубну щітку на розплідник бактерій: поради від стоматолога

Раніше ми писали про те, що у бивають не тільки ракети: на українців чекає сплеск онкології через війну

Крім того, Знай.ua повідомляв, припиніть проковтувати заспокійливе і відкрийте холодильник: ТОП-5 продуктів, які допоможуть заспокоїти нерви