Система течій Атлантичного океану, від якої залежить погода в багатьох регіонах світу, знаходиться під загрозою руйнування. Науковці попереджають, що це може статися вже наприкінці 2030-х років. Про це повідомляє CNN, посилаючись на нове дослідження.

Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (АМОК) – це система океанських течій, яка відіграє ключову роль у розподілі тепла на нашій планеті. Вона переносить теплу поверхневу воду з тропіків на північ, де вона охолоджується і занурюється, повертаючись назад на південь. Це, в свою чергу, допомагає регулювати клімат на обох півкулях, підтримуючи температурний баланс.

океан

За останні роки було проведено кілька досліджень, які показали, що АМОК слабшає. Головною причиною цього є зміни клімату, викликані діяльністю людини. Підвищення температури океану та порушення його солоності через танення льодовиків створюють несприятливі умови для нормального функціонування цієї системи.

У новому дослідженні, яке поки що проходить рецензування, використовуються найсучасніші моделі для оцінки часу можливого колапсу АМОК. Науковці прогнозують, що це може статися між 2037 і 2064 роками. Вірогідність того, що система зруйнується до 2050 року, значно вища, ніж що вона залишиться стабільною.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

Показати ще

Рене ван Вестен, дослідник з Утрехтського університету в Нідерландах, попереджає: "Це дійсно викликає занепокоєння. Всі негативні побічні ефекти зміни клімату продовжуватимуться, такі як більше хвиль спеки, посухи та повені. А крах АМОК зробить клімат ще більш спотвореним."

Якщо АМОК зруйнується, це матиме катастрофічні наслідки. Арктичні льоди почнуть сповзати на південь, і вже через 10 років після колапсу можуть досягти південного узбережжя Англії. Температура в Європі та Північній Америці різко знизиться, що зробить клімат більш суворим. В Амазонії сезони зміняться: дощові місяці стануть сухими, а сухий сезон - дощовим.

Стефан Рамсторф, фізичний океанограф з Потсдамського університету в Німеччині, який не брав участі в останньому дослідженні, наголошує: "Колапс АМОК - це велика небезпека, і ми повинні зробити все можливе, щоб його уникнути."

Рамсторф додає, що дослідження акцентують увагу на часових рамках можливого колапсу, що показує, наскільки далеко просунулося розуміння ослаблення АМОК. Ще кілька років тому вчені вважали це малоймовірним сценарієм, але зараз виглядає набагато більш імовірним, що це станеться протягом цього століття, або навіть до середини століття.

Нагадаємо, Померлих заморожуватимуть і "воскрешатимуть" через 100 років: новою ініціативою скористалося вже 6 осіб

Раніше ми розповідали, що Вчені знайшли в людях гени зомбі-вірусів: віками зсередини вбивають нас

Також, Наш світ може виявитися віртуальною симуляцією: вчені перевірять, чи ми реальні