У наш час, незважаючи на різноманітність напоїв на кшталт матчів чи бабл-ті, багато українців залишаються вірними каві.

Є навіть ті, для яких кава, як води, і вони п'ють його кожні 2-3 години. Якщо ви серед них, то все ж таки замініть вживання кави на вживання води, а ще дізнайтеся, скільки чашок кави безпечно пити людині на добу.

Холодна кава. Фото: скрін youtube

Плюси кофеїну:

  • Підвищення настрою: У помірних кількостях кофеїн може сприяти виробленню гормонів щастя, таких як серотонін, що позитивно впливає на настрій та емоційний стан.
  • Збільшення енергії: Кофеїн стимулює викид адреналіну, що може підвищити працездатність та концентрацію. Однак при частому вживанні кави ця дія може слабшати через звикання.
  • Потенційний захист від раку: Деякі дослідження припускають, що кофеїн може знижувати ризик деяких видів раку. Однак ці дані ще потребують додаткових досліджень та підтверджень.

Холодна кава. Фото: скрін youtube

Мінуси кофеїну:

  • Роздратування шлунка: Вживання кави на голодний шлунок може дратувати слизову оболонку шлунка, викликаючи дискомфорт та проблеми із травленням.
  • Порушення всмоктування поживних речовин Кофеїн може знижувати засвоєння вітамінів і мінералів, що може негативно позначитися на загальному стані здоров'я.
  • Порушення водного балансу: Кофеїн має діуретичний ефект, що може призвести до зневоднення організму та накопичення води, що в свою чергу може викликати постійну спрагу та набір ваги.
  • Вплив на нервову систему: Надлишок кофеїну може призвести до почастішання пульсу, підвищення артеріального тиску і навіть розвитку серцево-судинних захворювань.

Кава, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз

Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Скільки кави можна пити на день

Дослідження показують, що найбезпечніша доза кофеїну для більшості дорослих становить до 400 мг на день. Це приблизно:

  • 2 чашки капучіно
  • 4 чашки еспресо
  • 2 чашки американо

Кардіолог Ненсі Кагатара з Медичного коледжу в Індії провела дослідження, в якому взяли участь 92 здорові особи у віці від 18 до 45 років. У ході експерименту було встановлено, що у 20% учасників, які споживали більше 400 мг кофеїну на день, почали з'являтися проблеми з серцем і тиском, тоді як 80% респондентів, які дотримувалися норм, не мали серйозних наслідків.

Пересадка серця

Найбільшу схильність до залежності від кофеїну мають люди, які ведуть активний спосіб життя у великих містах, а також жінки, які за статистикою вживають каву частіше за чоловіків.

Нагадаємо, що не лише зайві сантиметри на талії: чому небезпечно їсти багато хліба.

Раніше ми повідомляли, що переїдання кавуна може призвести до небезпечних наслідків: забігами до туалету все не закінчиться.