Не так давно археологам вдалося виявити стародавній "олівець" — шматочок гематиту, який був оброблений 45-50 тисяч років тому. Артефакт знайшли в Денисовій печері. Вчені з інституту археології та етнографії СО РАН припускають, що гематит використовували саме в художніх цілях.

Дослідники вже знаходили в печері численні артефакти, такі як: кам'яні знаряддя, кістяні намиста, підвіски із зубів тварин і виробних каменів. Тут також знайшли найдавнішу відому голку, яку, ймовірно, зробили близько 50 тисяч років тому, і, зовсім недавно, фрагмент діадеми з бивня мамонта.

Новою знахідкою став шматочок обробленого у формі олівця гематиту — мінералу червоного кольору, який стародавні люди використовували в якості барвника.

Знайти його вченим вдалося в шарі, датованому періодом 45–50 тисяч років тому.

Популярні новини зараз

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

"Це природний пігмент, зафіксований у вигляді так званого олівця. Оскільки видно, що він був оброблений, ми його можемо сприймати як артефакт. Конкретного його застосування ми не знаємо, але, імовірно, він використовувався в якихось художніх цілях. Це перша знахідка такого роду в Денисовій печері. У палеоліті Алтаю подібні предмети відомі на ще одній стоянці в Центральному Алтаї. Інших прикладів застосування барвників на ранній стадії верхнього палеоліту ми не знаємо", — говорить директор інституту, член-кореспондент РАН Михайло Шуньков.

Зазначимо, Денисова печера знаходиться в південній частині Алтайського краю і знаменита тим, що тут в різний час мешкали три види людей — вимерлі неандертальці, денисівці і люди сучасного типу. Більш того, неандертальці і денисовці жили тут приблизно в один час і періодично перетиналися.

Про це свідчать сліди ДНК, знайдені в одних і тих же культурних шарах, а ще в Денисовій печері були знайдені останки прямого нащадка двох вимерлих видів — дівчинки-підлітка, яка була дочкою неандерталки і денисівця.

Нагадаємо, людство має походження від спільних предків, що існували більше 100-200 тис років тому.

Як повідомляв портал Знай.uа, у скельних породах провінції Гуйчжоу, що на південному заході Китаю, виявлені унікальні скам'янілості черепахи з відсутнім панциром.

Також портал Знай.uа писав, що вчені дослідили кілька малюнків і артефактів неандертальців і прийшли до висновку, що, швидше за все, саме вони навчили нас мистецтву.