Багатьом відомо про те, що в минулі століття через нестачу вітаміну С морякам доводилося дуже не солодко. Їх "професійна" проблема тривала протягом століть аж до появи перших консервів.
На флоті не надто заморочувалися над раціоном підлеглих. Але виною тому був не поганий умисел судновласників, а відсутність технологій консервації.
І це накладало серйозні обмеження на раціон харчування матросів кораблів і призводило до появи проблем зі здоров'ям, а саме розвитку цинги. У старовину від цієї хвороби помирало величезна кількість моряків.
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році
Дають лише 3 дні: в Україні змінилися правила повісток поштою, що це змінює для чоловіків
Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
Хліба у моряків також не було. Замість нього вживали сухарі, в кращому випадку галети. Однак і тут були проблеми – дуже часто в хлібі заводилися жучки-паразити.
Коли на горизонті з'являлася земля, і корабель підходив до неї для поповнення припасів, моряки прагнули розжитися чимось свіженьким.
До XIX століття морська черепаха була одним з улюблених ласощів моряків. В їжу моряків йшло все, що можна було зловити і з'їсти, не отруївшись, в тому числі морські корови і птиці дронта. По можливості матроси намагалися рибалити з борту корабля.
Полювання і браконьєрство процвітали протягом століть, що призвело до зникнення багатьох видів тварин.
Ще однією проблемою на кораблях був запас прісної води. Через що вода була завжди в дефіциті, готування їжі на вогні не відрізнялася високою якістю. Дуже часто їжа виходила сухою і пересоленою. Це також не кращим чином позначалося на здоров'я матросів.
Звичайно, були в житті матроса і світлі моменти. Одним з таких був ром і грог. Раніше щиро вірили, що алкоголь допомагає від цинги.
Переворот в раціоні моряків трапився лише на початку XIX століття.
Французький кондитер Ніколя Франсуа Аппер винайшов консерви, які спочатку запаковували в скляні пляшки. Консерви стали одним з найбільших досягнень людської думки.
Однак, перші консерви сильно смерділи, за що матроси прозвали їх "смердючим французом".
Як повідомляв портал "Знай.uа", автор досліджень "Роксолана: міфи і реалії" і "Листи Роксолани: любов і дипломатія", розповів, яким було життя в султанському гаремі.
Також "Знай.uа" писав, про історії тих, хто зумів встояти перед випробуванням самотності і вижити на безлюдному острові.