У розсекречених архівах Центрального розвідувального управління США натрапили на рецепт борщу з радянської книги "Керівництво для кухаря-інструктора сухопутних військ у мирний час". Оригінал був надрукований в Радянському союзі в січні 1948-го. Про це повідомляє зарубіжне видання Muckrock.
Найнеймовірніше – переклад цього рецепту в найсуворішій таємниці американські спецслужби зберігали понад 50 років. Однак, чому документ був засекреченим встановити не вдалося так як титульна сторінка перекладу з пояснювальною запискою була втрачена.
Відомо, що переклад на англійську мову зробили роками пізніше, в лютому 1956-го. Чому переклад зробили так пізно – також залишається загадкою.
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити"
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Дають лише 3 дні: в Україні змінилися правила повісток поштою, що це змінює для чоловіків
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Борщ з буряком
Пізніше видання Muckrock оголосили конкурс серед читачів. Тому, хто вдома швидше за всіх приготує один з рецептів борщу радянської армії обіцяли призи. Кулінарам надали керівництво і запропонували, в якості додаткового випробування, спробувати зробити бульйон з нуля.
Переможцем став користувач мережі Twitter Девід М. Перрі. Кожен свій крок у приготуванні він публікував у соціальній мережі.
Отже, згідно перекладу, щоб приготувати борщ на 500 солдатів радянської армії, потрібно протягом ночі на помірному вогні варити бульйон з кісток і м'яса яловичини. Вранці їх витягти і зберегти.
Як зазначає Перрі, радянські кухаря сповідували ідею неодноразового використання м'яса.
Після нарізати буряк, квашену капусту, цибулю та моркву. Все це протушкувати в казані. Після чого додати картоплю і залити міцним бульйоном з яловичини. Додати оцет за смаком.
Якщо бульйон вийшов не надто наваристим можна додати залишки курятини з попередніх страв.
"Тільки не кажіть про це генерал-лейтенанту Власову", - прокоментував Девід Перрі.
Борщ потрібно довести до кипіння і варити ще 30 хвилин на помірному вогні. Як зізнався Перрі, страву він скуштував лише після того, як його дружина додала у борщ пряні трави, сіль і сметану.
"Борщ вийшов наваристим і жирним, з приємним смаком", - підсумував Перрі.
Як повідомляв портал "Знай.uа", це рецепт улюбленої страви Леонардо да Вінчі зробить з вас генія. Деякі його біографи підозрюють, що чисту енергію для розуму він черпав у своїй відмові від м'яса.
Також "Знай.uа" писав, сирні булочки – це улюблена страва королеви Єлизавети. Зазвичай вона маже їх маслом і це дійсно смачно.